Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a declarat, vineri, la Brașov, că își „dorește” să „dea drumul” în anul 2022 celor 12 programe de finanțare pentru antreprenori, prevăzute în bugetul de stat, inclusiv Start-Up Nation pentru tineri, în condițiile în care acest program are alocate doar credite de angajament, nu și bani pentru plăți, cel puțin momentan.
„Îmi propun ca în cursul acestui an să dăm drumul la 12 programe care să vină în sprijinul IMM-urilor, dar și al companiilor din turism”, a transmis Cadariu, în cadrul întâlnirii de lucru desfășurate vineri, 7 ianuarie, la Brașov, la care au participat parlamentari, reprezentanți ai autorităților locale, dar și ai mediului de afaceri din această zonă.
„Îmi doresc să întăresc dialogul social cu toți participanții din cadrul acestor întâlniri pentru conceperea de programe și proiecte care să ducă la dezvoltarea destinațiilor turistice atractive și a unui mediu antreprenorial competitiv pe termen lung, funcțional, din toate punctele de vedere. Astfel, îmi doresc ca anul acesta, pe lângă plata tuturor măsurilor restante, să punem în dezbatere 12 programe care să aibă grupuri țintă bine definite și a căror rezultate să vizeze în primul rând sustenabilitatea.
De la programe precum StartUp Nation pentru tineri, până la investiții pentru domeniul schiabil, suntem în acel punct al dialogului social în care trebuie să definim clar politicile publice care vor sta la baza creării noilor linii de finanțare, naționale sau europene. Domeniul turismului este unul strategic, iar acest lucru trebuie să se reflecte și în alocările bugetare pe care acest minister le va gestiona”, a mai spus ministrul, citat într-un comunicat oficial al MAT.
Startup Nation – buget de promisiuni în 2022
De precizat că în cazul programului Start-Up Nation III, redenumit START (Start-upTech-Nation), este prevăzut un buget de 500 de milioane de lei, credite de angajament.
Creditele de angajament permit lansarea înscrierilor, însă pentru plăți va fi nevoie de o rectificare bugetară pentru a transforma aceste credite de angajament în credite bugetare, adică bani efectiv puși în buget.
Problema este că, în baza acestor promisiuni, există riscul ca unii antreprenori, mai puțin experimentați (cum sunt de fapt la programele pentru startup-uri), să plătească bani grei unor consultanți de finanțări, ca avans, pentru a le face un plan de afaceri sau un proiect, iar în final guvernul să nu mai lanseze nimic sau să lanseze înscrierile, dar să nu mai aloce creditele bugetare necesare plăților.
De altfel, la ultimul program Start-Up Nation, ediția a doua, lansat în decembrie 2018, nici în ziua de azi nu s-au terminat plățile. În anul 2022, sunt bugetați circa 20 de milioane de lei pentru finalizarea plăților către firmele beneficiare Startup Nation 2018. E adevărat că a venit și această criză COVID care a blocat afaceri, activități, inclusiv în cazul firmelor care trebuiau să implementeze proiecte StartUp Nation.
Program lansat de guvernarea PSD (guvernul Grindeanu), în 2017, Start-Up Nation este acum rebotezat de noul Guvern Ciucă (PNL-PSD-UDMR) în START (Start-upTech-Nation). În fine, indiferent cum s-o numi, ideea este că NU sunt prinși bani pentru plăți în anul 2022, ci numai credite de angajament, de 500 de milioane de lei.
Dacă se va menține suma maximă acordată în anii trecuți, de 200.000 de lei pe firmă, vom avea cel mult 2.500 de „beneficiari declarați” la „noul Start-Up Nation”, mult sub edițiile precedente, când erau până la 10.000 pe lansare. Atenție, nu întâmplător i-am numit „beneficiari declarați”, pentru că aceste credte de angajament vor permite selectarea a 2.500 de beneficiari și eventual semnarea contractelor, dar pentru plăți va fi nevoie ca Guvernul să aloce credite bugetare, fie la rectificare bugetară în anul 2022, fie pe următorul buget de stat, în 2023, după experiențele de până acum.
Practic, antreprenori dornici de finanțare vor tocmi consultanți, vor plăți consultanță (ce care se vor înțelege așa cum consultantul), eventual vor fi selectați la finanțare START, iar apoi vor sta cu sufletul la gură să vadă dacă Guvernul (care o fi el până atunci) le va aloca plățile efective.
De remarcat că noul ministru Cadariu a făcut și o precizare interesantă: „StartUp Nation pentru tineri”. Celelalte două ediții alte programului, care s-au ținut, nu aveau o limită de vârstă pentru antreprenori, ci numai limită de vechime pentru firme.
Discover more from LEW.RO Software Solutions
Subscribe to get the latest posts sent to your email.