LandGIS
Cadastru, Evaluare, UAT, Fermieri
Suportul primariilor in vederea realizarii hartilor cadastrale
GIS este acronimul provenit de la Geographic Information System (Sistem Informațional Geografic – uneori tradus în forma SIG în limba română). Acest sistem e utilizat pentru a crea, stoca, a analiza și prelucra informații distribuite spațial printr-un proces computerizat. Tehnologia GIS poate fi utilizată în diverse domenii științifice cum ar fi: managementul resurselor, studii de impact asupra mediului, cartografie, planificarea rutelor.
Specific unui GIS este modul de organizare a informației gestionate. Există două tipuri de informație: una grafică care indică repartiția spațială a elementelor studiate și alta sub formă de bază de date pentru a stoca atributele asociate acestor elemente (de exemplu pentru o șosea lungimea ei, lățimea, numărul benzilor, materialul de construcție etc.).
Informația grafică poate fi de două feluri: raster sau vectorială. Grafica raster este o modalitate de reprezentare a imaginilor în aplicații software sub forma de matrice de pixeli în timp ce grafica vectorială este o metoda de reprezentare a imaginilor cu ajutorul unor primitive geometrice (puncte, segmente, poligoane), caracterizate de ecuatii matematice. Specific sistemelor GIS este asocierea unui sistem de coordonate geografic matricii de pixeli (la imaginile raster) sau vectorilor – procedeul poarta numele de Georeferentiere. Astfel unui obiect (reprezentat fie printr-o imagine, fie printr-un vector) îi este asociată o poziție unică în Sistemul Informatic corespunzătoare poziției geografice din lumea reală.
Pentru a putea obtine fisierele necesare folosirii platformei se acceseaza portalul APIA. Acesta va deschide o fereastra ce permite download-ul a doua tipuri de fisiere:
- ESRI Shapefile – un fisier zip ce contine fisierul .dbf
- GPX Exchange Format – un fisier ce contine coordonatele parcelelor
PENTRU UTILIZATOR PRIMARIE
Pentru a putea accesa platforma aveti nevoie de un cont. Acesta poate fi obtinul prin accesarea link-ului “Inregistrare“, partea de sus din meniu.
Selectati tabul potrivit de tipul “Primarie“. Completati nume-prenume persoana care opereaza in platforma. Emailul, nr. de telefon sunt ale primariei. Selectati judet, localitate. Introduceti parola-confirmati parola. Apasati link-ul “Termeni si conditii”. Cititi si bifati Accept daca doriti sa continuati. Ultimul pas Inregistreaza.
Acest tip de cont necesita validarea din partea unui administrator inainte de a putea fi folosit. Validarea se va face dupa plata abonamentului de acces pe platforma.
Accesarea contului se face prin click pe linkul “Login“ partea de sus din meniu. Logarea se fac face pe baza Emailu-lui primariei si a parolei alese.
Obtinerea fisierelor necesare din portalul APIA
Pentru a putea obtine fisierele necesare folosirii platformei accesati portalul APIA. In partea dreapta a meniului faceti click pe butonul marcat cu “E” (vezi foto). Acesta va deschide o fereastra ce permite download-ul (descarcarea) a doua tipuri de fisiere care vor fi salvate pe dekstop:
-pentru fisierul :ESRI Shapefile – se selectioneaza anul 2020 si se apasa butonul Export de unde se va exporta un zip ce contine fisierul .dbf. Se va deschide zip-ul si se va salva pe desktop fisierul dbf.
- -pentru fisierul :GPX Exchange Format – un fisier ce contine coordonatele parcelelor. Se apasa pe sageata pana va apre fisierul GPS Exchange Format. Se apasa Export si se va salva pe desktop fisierul cu extensia gps.
Pentru a obtine harta cadastrala accesati linkul “Obtine harta cadastrala” din meniu
- Selectati Judetul si Localitatea dorita;
- In cazul in care nu exista date in platforma in partea inferioara a paginii se va afisa sectiunea “Upload .dbf”;
- Selectati fisierul .dbf obtinul anterior din portalul APIA ce se afla salvat pe desktop folosind butonul Choose File si apoi apasati butonul “Upload”;
- Dupa incarcare, sub formular se va afisa un tabel ce contine toate inregistrarile existente in fisierul .dbf’;
- Selectati parcelele pe care doriti sa le importati (cele care contin pajisti permanente) in platforma si apasati butonul “Adauga parcele selectate”;
- Atentie! Platforma va asocia automat parcelele locatitatii selectate in primul pas. Nu se poate face o identificare precisa in mod automat;
- Dupa importul initial al parcelelor formularul “Upload .gpx” va fi disponibil;
- Selectati cu butonul Choose File fisierul .gpx din platforma APIA salvat pe desktop;
- Apasati butonul “Upload”. Sistemul va asocia automat coordonatele GPS parcelelor existente in sistem;
- Daca exista deja parcele importate sau pasii anteriori au fost efectuati cu succes acestea vor fi afisate in sectiunea “Parcele”;
- Selectati parcelele pe care doriti sa le exportati si apasati butonul “Imprima datele selectate”.
- Un fisier .pdf se va genera si downloada automat.
- In final se va obtine o harta a tuturor parcelelor de pajisti de pe suprafata comunei
- Si suma tuturor parcelelor de pajisti de pe suprafata comunei