Posted on Leave a comment

O banca de stat din Elveția a lansat servicii de tranzacționare criptomonede, inclusiv DOT, XRP, ADA, SOL, AVAX

Într-un pas important pentru integrarea criptomonedelor în sistemele financiare tradiționale, o bancă elvețiană de stat a lansat recent servicii de tranzacționare pentru mai multe criptomonede majore, inclusiv XRP, ADA, SOL, AVAX și DOT. Acest anunț subliniază adoptarea în creștere a activelor digitale de către instituțiile financiare reglementate, aducând astfel o mai mare legitimitate și încredere în piața criptomonedelor.

Contextul Deciziei

Această mișcare semnificativă vine pe fondul unei cereri crescânde pentru accesul la criptomonede din partea investitorilor tradiționali și al încercărilor guvernelor de a integra și reglementa aceste active în mod corespunzător. Banca elvețiană, cunoscută pentru abordarea sa progresivă și reglementată, și-a propus să ofere clienților săi posibilitatea de a tranzacționa criptomonede direct prin intermediul serviciilor bancare existente.

Criptomonedele Incluse

DOT (Polkadot)

Polkadot este proiectat pentru a facilita interoperabilitatea între diferite blockchain-uri. Proiectul, fondat de Gavin Wood, unul dintre co-fondatorii Ethereum, urmărește să creeze un internet descentralizat al blockchain-urilor.

XRP (Ripple)

XRP este cunoscută pentru utilizarea sa în facilitarea tranzacțiilor transfrontaliere rapide și ieftine. Este susținută de Ripple Labs și a câștigat popularitate datorită capacității sale de a eficientiza plățile internaționale.

ADA (Cardano)

Cardano este o platformă blockchain care urmărește să ofere o infrastructură sigură și scalabilă pentru dezvoltarea aplicațiilor descentralizate (dApps) și contractelor inteligente. ADA, moneda nativă a platformei, a văzut un interes crescut datorită actualizărilor constante și a unei comunități active de dezvoltatori.

SOL (Solana)

Solana este cunoscută pentru viteza sa ridicată de procesare a tranzacțiilor și costurile reduse. Blockchain-ul Solana a atras numeroase proiecte DeFi și NFT, consolidându-și poziția ca un jucător major în spațiul cripto.

AVAX (Avalanche)

Avalanche este un alt blockchain performant care se concentrează pe scalabilitate și interoperabilitate. Platforma permite crearea de sub-rețele personalizate și a devenit populară în rândul dezvoltatorilor de dApps și proiectelor DeFi.

 

Impactul Asupra Pieței Cripto

Această decizie a băncii elvețiene este un semnal puternic că instituțiile financiare tradiționale încep să vadă criptomonedele nu doar ca active speculative, ci și ca parte integrantă a sistemului financiar global. În plus, acest pas ar putea stimula și alte bănci și instituții să urmeze exemplul, crescând astfel lichiditatea și acceptarea pe scară largă a criptomonedelor.

Concluzii

Integrarea acestor criptomonede în oferta unei bănci de stat elvețiene reprezintă un pas înainte semnificativ în legitimizarea și adoptarea criptomonedelor la nivel global. Pe măsură ce tot mai multe instituții financiare își extind serviciile pentru a include active digitale, piața cripto ar putea vedea o creștere în utilizare și acceptare, deschizând noi oportunități atât pentru investitori cât și pentru dezvoltatori.

Posted on Leave a comment

Cele mai bune finanțări europene pentru digitalizare și dezvoltarea de platforme IT

În ultimii ani, Uniunea Europeană a investit masiv în tehnologie și digitalizare, oferind diverse oportunități de finanțare prin programe și fonduri specifice.

1. Programul Horizon Europe

Horizon Europe este principalul program de cercetare și inovare al UE, cu un buget uriaș de aproximativ 95,5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Programul are mai multe piloni, dintre care unul este dedicat digitalizării și inovării tehnologice. Acesta sprijină proiectele care vizează dezvoltarea de tehnologii emergente, inteligență artificială, internetul obiectelor (IoT) și alte soluții IT avansate.

Puncte cheie:

 • Se adresează în special universităților, centrelor de cercetare și companiilor.
 • Proiectele trebuie să aibă un impact semnificativ la nivel european.
 • Finanțare nerambursabilă pentru cercetare și dezvoltare tehnologică.

2. Digital Europe Programme

Digital Europe este un program dedicat în întregime digitalizării, cu un buget de 7,5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Acesta se concentrează pe implementarea de tehnologii digitale în toate sectoarele economiei și societății.

Puncte cheie:

 • Sprijină proiectele de infrastructură digitală, cloud computing, AI și securitate cibernetică.
 • Încurajează colaborarea între entități publice și private.
 • Are cinci obiective principale: supercomputing, AI, securitate cibernetică, competențe digitale avansate și implementarea tehnologiilor digitale în economie și societate.

3. Connecting Europe Facility (CEF)

CEF este un alt program european care sprijină dezvoltarea de rețele și infrastructuri digitale, cu un buget de 33,71 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Acesta are o componentă digitală dedicată infrastructurilor digitale transfrontaliere.

Puncte cheie:

 • Finanțare pentru proiecte de rețele de bandă largă de mare capacitate, platforme de servicii digitale și infrastructuri de date.
 • Promovează conectivitatea transfrontalieră și interoperabilitatea între statele membre.
 • Sprijină inițiativele care contribuie la piața unică digitală a UE.

4. European Regional Development Fund (ERDF)

ERDF este un fond structural și de investiții al UE care sprijină dezvoltarea regională, inclusiv prin proiecte de digitalizare. În perioada 2021-2027, o parte semnificativă a bugetului ERDF este alocată digitalizării întreprinderilor și administrațiilor publice.

Puncte cheie:

 • Finanțare pentru IMM-uri care doresc să adopte tehnologii digitale.
 • Sprijină modernizarea administrațiilor publice prin implementarea soluțiilor IT.
 • Proiectele sunt gestionate la nivel regional, în funcție de prioritățile locale.

5. InvestEU

InvestEU este un program de finanțare care îmbină diverse fonduri europene într-un singur instrument de investiții, cu un buget de 26,2 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Programul sprijină investițiile strategice, inclusiv în digitalizare și inovare tehnologică.

Puncte cheie:

 • Oferă garanții pentru împrumuturi și alte instrumente financiare pentru proiecte de digitalizare.
 • Sprijină atât companiile mari, cât și IMM-urile și start-up-urile.
 • Încurajează parteneriatele public-private și investițiile private în sectorul digital.

6. European Innovation Council (EIC)

EIC face parte din Horizon Europe și este dedicat susținerii inovatorilor de top și antreprenorilor care dezvoltă tehnologii de vârf. Programul are diverse scheme de finanțare, inclusiv granturi și investiții de capital.

Puncte cheie:

 • Se adresează start-up-urilor și IMM-urilor inovatoare.
 • Oferă finanțare pentru dezvoltarea și comercializarea tehnologiilor disruptive.
 • Include și un accelerator care sprijină creșterea rapidă a companiilor.

Concluzie

Uniunea Europeană oferă o gamă largă de finanțări pentru proiectele de digitalizare și dezvoltare IT. Alegerea programului potrivit depinde de specificul proiectului, de dimensiunea și tipul organizației solicitante și de obiectivele urmărite. Este esențial să se studieze criteriile de eligibilitate și să se pregătească propuneri solide pentru a beneficia de aceste oportunități.

Sper că aceste informații îți sunt de ajutor și că vei găsi programul potrivit pentru proiectul tău! Dacă ai nevoie de detalii suplimentare despre vreunul dintre programe sau despre cum să aplici, nu ezita să întrebi.

Posted on Leave a comment

Polkadot: Navigând valurile cripto în mijlocul mișcărilor strategice ale Binance

Polkadot, un pionier în lumea blockchain-ului, se află într-un peisaj dinamic în timp ce Binance, unul dintre cele mai mari schimburi de criptomonede, face schimbări strategice semnificative. Înțelegerea acestor mișcări este crucială pentru investitorii și entuziaștii Polkadot, deoarece acestea ar putea avea implicații de anvergură pentru piață și pentru poziția Polkadot în cadrul acesteia.

Anunțurile recente ale Binance

 1. Eliminarea pool-urilor de lichiditate: Binance a anunțat eliminarea mai multor pool-uri de lichiditate, inclusiv cele care implică criptomonede majore precum BTC, ETH, ADA, DOGE, SHIB și XRP. Utilizatorii cu poziții în aceste pool-uri vor avea activele returnate automat în portofelele lor spot până pe 5 ianuarie 2024. Această decizie are scopul de a optimiza gestionarea lichidității exchange-ului și ar putea afecta volumele de tranzacționare și disponibilitatea lichidității pentru aceste active​​.
 2. Contractele futures: Binance își extinde ofertele futures prin listarea de noi contracte de livrare trimestriale USD-M și COIN-M 0927. Acestea includ opțiuni semnificative de levier pentru BTC, ETH și alte criptomonede, Polkadot (DOT) fiind și el inclus în aceste noi contracte de livrare COIN-M. Introducerea acestor contracte poate crește activitățile speculative de tranzacționare și poate influența dinamica prețurilor DOT​​.
 3. Ajustări regulatorii: Ajustările recente ale Binance în ceea ce privește reglementările, în special în Marea Britanie, au dus la delistarea mai multor perechi de tranzacționare în GBP. Această mișcare a fost necesară de noile reglementări FCA, care restricționează promovările firmelor internaționale de active digitale în țară. Deși acest lucru nu afectează direct Polkadot, subliniază mediul de reglementare tot mai strict pe care toate criptomonedele trebuie să îl navigheze​​.

Implicații pentru Polkadot

Polkadot, cunoscut pentru abordarea sa unică în ceea ce privește interoperabilitatea și funcționalitatea multi-chain, rămâne un jucător semnificativ în ecosistemul cripto. Mișcările strategice ale Binance ar putea influența Polkadot în mai multe moduri:

 1. Lichiditatea pieței: Eliminarea pool-urilor de lichiditate poate reduce lichiditatea imediată pentru Polkadot pe Binance, ceea ce poate duce la o volatilitate crescută. Cu toate acestea, ar putea, de asemenea, să concentreze lichiditatea în pool-uri mai concentrate, ceea ce ar putea stabiliza tranzacționarea pe termen lung.
 2. Oportunități de tranzacționare: Introducerea de noi contracte futures, inclusiv pentru DOT, poate oferi traderilor mai multe instrumente pentru a specula asupra mișcărilor de preț. Această activitate crescută de tranzacționare poate duce la volume mai mari și la fluctuații de preț mai semnificative.
 3. Peisajul de reglementare: Pe măsură ce Binance se adaptează la schimbările de reglementare, alte exchange-uri ar putea urma exemplul. Conformitatea Polkadot cu reglementările în evoluție va fi crucială pentru menținerea listărilor și accesibilității sale pe piețele globale.

Poziționare strategică

Pentru Polkadot, cheia va fi să valorifice punctele sale forte tehnologice și sprijinul comunității pentru a naviga eficient aceste schimbări. Implicarea cu autoritățile de reglementare, îmbunătățirea capacităților tehnologice și menținerea parteneriatelor de lichiditate robuste vor fi strategii esențiale în viitor.

În concluzie, deși mișcările strategice recente ale Binance prezintă provocări și oportunități, abordarea inovatoare a Polkadot față de tehnologia blockchain îl poziționează bine pentru a se adapta și a prospera. Rămânerea informată și agilă va fi vitală pentru părțile interesate Polkadot pe măsură ce peisajul cripto continuă să evolueze.

Posted on Leave a comment

Finanțare pentru toate județele, cofinanțare intre 30-60%, buget intre 10-40 milioane euro

Introducere

Ghidul Solicitantului este un document elaborat pe baza Hotărârii Guvernului nr. 300/2024, care instituie o schemă de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiții. Acesta oferă îndrumări pentru solicitanții de ajutor de stat, descriind pașii necesari pentru completarea și depunerea cererilor de finanțare.

Scopul și Beneficiarii

Scopul schemei de ajutor de stat este de a promova dezvoltarea regională prin susținerea investițiilor în diverse sectoare economice. Beneficiarii sunt întreprinderile care intenționează să realizeze investiții în active imobilizate corporale și necorporale în cadrul anumitor regiuni.

Documentele Necesare pentru Depunerea Cererii

Solicitanții trebuie să depună o serie de documente justificative, care includ:

 • Certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerțului.
 • Situațiile financiare corespunzătoare ultimului exercițiu financiar încheiat.
 • Planul de afaceri și planul de investiții, detaliate conform cerințelor specificate în ghid.
 • Împuternicirea reprezentantului legal și copia actului de identitate al acestuia.

Procesul de Depunere și Analiză

Cererile de acord pentru finanțare se înregistrează în sesiuni de 30 de zile lucrătoare. Ministerul Finanțelor comunică perioadele de înregistrare cu cel puțin 60 de zile lucrătoare înainte de deschiderea sesiunilor. Cererile se transmit online, însoțite de documentele justificative.

Condiții și Eligibilitate

Investițiile trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a fi eligibile pentru ajutor de stat, inclusiv:

 • Respectarea modelului de plan de investiții din Anexa nr. 4 a ghidului.
 • Corelarea valorilor cheltuielilor eligibile și perioada realizării investiției cu informațiile din cererea de finanțare.
 • Depunerea documentelor justificative în copie și a planului de afaceri în format editabil.

Exemple de Calcul al Ajutorului de Stat

Ghidul oferă exemple detaliate pentru calcularea valorii ajutorului de stat, pe baza intensității maxime și valorii costurilor eligibile ale investiției. De exemplu, pentru o investiție în județul Argeș cu intensitate maximă de 50%, ajutorul de stat se determină prin multiplicarea valorii totale a costurilor eligibile cu intensitatea maximă.

Analiza Detaliată a Ghidului Solicitantului pentru Finanțări în Regiunea Sud-Est

Obiectivul schemei de ajutor de stat

Scopul Hotărârii de Guvern nr. 300/2024 este instituirea unei scheme de ajutor de stat cu impact major în economie. Aceasta are ca obiectiv principal dezvoltarea regională prin realizarea de investiții care să asigure echilibrarea balanței comerciale a României în sectoarele economice specificate în anexa nr. 1 a Ghidului .

Criterii și condiții generale

 1. Valoarea investiției:
  • Cheltuielile eligibile ale unui proiect trebuie să fie între 50 milioane lei și 500 milioane lei. Aceste valori sunt echivalente cu aproximativ 10 milioane euro și, respectiv, 100 milioane euro, calculând la un curs de 5 lei/euro .
  • Proiectele de investiții trebuie să aibă un impact semnificativ asupra dezvoltării regionale, contribuind la echilibrarea balanței comerciale și la crearea de noi locuri de muncă .
 2. Cheltuieli eligibile:
  • Sunt eligibile cheltuielile necesare pentru realizarea investiției, inclusiv costurile pentru achiziționarea de terenuri, construcții, echipamente, și alte active corporale și necorporale .
  • Cheltuielile cu forța de muncă pot fi considerate eligibile doar dacă acestea sunt legate direct de activitățile proiectului de investiții și sunt efectuate după data de începere a proiectului .
 3. Intensitatea ajutorului de stat:
  • Intensitatea maximă a ajutorului de stat este stabilită în funcție de regiunea în care se realizează investiția și de tipul întreprinderii solicitante (IMM sau mare întreprindere) .
  • De exemplu, în județul Argeș, ajutorul de stat poate ajunge la 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile pentru proiecte de până la 50 milioane lei .

Procedura de aplicare

 1. Depunerea cererii:
  • Cererea de acord pentru finanțare trebuie completată și semnată de reprezentantul legal al întreprinderii solicitante .
  • Este necesară furnizarea de informații detaliate despre întreprindere, proiectul de investiții și documentele justificative care atestă eligibilitatea și conformitatea cu cerințele schemei de ajutor de stat .
 2. Evaluarea proiectelor:
  • Proiectele de investiții vor fi evaluate pe baza unei grile de punctaj care ia în considerare relevanța economică, impactul asupra dezvoltării regionale și sustenabilitatea proiectului .
  • Punctajele sunt acordate pe baza unor criterii clare, cum ar fi numărul de locuri de muncă create, contribuția la balanța comercială și inovativitatea proiectului .

Beneficiile pentru întreprinderi

 1. Sprijin financiar:
  • Întreprinderile beneficiare pot primi finanțări semnificative care acoperă o parte considerabilă a costurilor eligibile ale proiectului, facilitând astfel implementarea investițiilor mari și complexe .
 2. Dezvoltare regională:
  • Schema de ajutor de stat contribuie la dezvoltarea economică a regiunii Sud-Est, stimulând investițiile și crearea de locuri de muncă în județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea .

Concluzie

Ghidul Solicitantului pentru finanțări în regiunea Sud-Est, conform H.G. nr. 300/2024, reprezintă un instrument valoros pentru întreprinderile care doresc să contribuie la dezvoltarea economică regională. Cu ajutorul acestui ghid, întreprinderile pot accesa finanțări substanțiale pentru proiecte de investiții care nu doar că stimulează creșterea economică, dar și echilibrează balanța comercială a României. Respectarea criteriilor și procedurilor specificate în ghid este esențială pentru a beneficia de acest sprijin financiar și pentru a asigura succesul proiectelor de investiții.

Posted on Leave a comment

Tokenizarea Activelor din Lumea Reală (RWA): O Transformare Digitală Revoluționară

Introducere

Tokenizarea activelor din lumea reală (Real World Assets – RWA) reprezintă un concept inovator care transformă activele fizice și tangibile în versiuni digitale care pot fi tranzacționate pe blockchain. Acest proces oferă oportunități de democratizare a investițiilor, lichiditate crescută și transparență îmbunătățită. În acest articol, vom explora ce înseamnă tokenizarea RWA, cum funcționează și care sunt principalele sale aplicații și beneficii.


Ce Este Tokenizarea RWA?

Tokenizarea RWA implică convertirea drepturilor de proprietate asupra activelor fizice în jetoane digitale (tokenuri) care sunt emise pe un blockchain. Aceste tokenuri reprezintă o parte sau întregul activ și pot fi tranzacționate la fel de ușor ca orice alt activ digital.

Exemple de Active Tokenizabile:
 • Imobiliare: Proprietăți rezidențiale, comerciale și terenuri.
 • Artă și Colecții: Picturi, sculpturi, obiecte de artă și colecții rare.
 • Materii Prime: Aur, argint, petrol și alte resurse naturale.
 • Vehicule: Mașini de lux, yacht-uri și avioane.
 • Creanțe Financiare: Împrumuturi, obligațiuni și alte instrumente financiare.

Cum Funcționează Tokenizarea?

1. Identificarea Activului

Primul pas în procesul de tokenizare este identificarea activului care urmează să fie tokenizat și evaluarea valorii acestuia.

2. Structurarea Tokenului

Se decide cum va fi structurat tokenul și ce drepturi vor fi asociate cu deținerea acestuia (de exemplu, drepturi de vot, drepturi de proprietate, dividende).

3. Emiterea Tokenului

Un token este creat și emis pe un blockchain printr-un contract inteligent. Contractul inteligent definește regulile și condițiile pentru deținerea și tranzacționarea tokenului.

4. Distribuția Tokenului

Tokenurile sunt distribuite investitorilor prin intermediul unei oferte inițiale (Initial Token Offering – ITO) sau prin alte mijloace de distribuție.

5. Tranzacționarea Tokenului

Odată emise, tokenurile pot fi tranzacționate pe piețele secundare, oferind lichiditate și acces facil la investiții pentru o gamă largă de investitori.


Beneficiile Tokenizării RWA

1. Lichiditate Crescută

Tokenizarea permite tranzacționarea facilă a activelor care, în mod tradițional, sunt ilichide. De exemplu, un investitor poate vinde o parte dintr-o proprietate imobiliară tokenizată pe o piață secundară, fără a fi necesar să vândă întreaga proprietate.

2. Accesibilitate și Democratizare

Tokenizarea deschide oportunități de investiție pentru un public mai larg. Chiar și investitorii cu capital redus pot deține fracțiuni din active valoroase, cum ar fi opere de artă sau imobiliare de lux.

3. Transparență și Securitate

Blockchain-ul oferă un registru imuabil și transparent al tuturor tranzacțiilor, asigurând că proprietatea și transferurile de active sunt clar documentate și securizate împotriva fraudelor.

4. Eficiență Operațională

Eliminarea intermediarilor și automatizarea proceselor prin contracte inteligente reduc costurile și timpul necesar pentru tranzacții.


Aplicabilități ale Tokenizării RWA

Imobiliare

Unul dintre cele mai promițătoare domenii pentru tokenizare este piața imobiliară. Proprietățile pot fi tokenizate și vândute în fracțiuni mici, facilitând accesul investitorilor de toate dimensiunile și crescând lichiditatea pe piața imobiliară.

Artă și Colecții

Tokenizarea operelor de artă permite investitorilor să dețină o parte din capodopere fără a fi necesar să achiziționeze întregul obiect. Aceasta democratizează accesul la investițiile în artă și poate stimula valoarea pieței de artă.

Materii Prime

Materiile prime, cum ar fi aurul și petrolul, pot fi tokenizate pentru a facilita tranzacțiile și deținerile fracționale. Acest lucru poate oferi o alternativă mai lichidă și accesibilă la deținerea fizică a acestor resurse.

Instrumente Financiare

Tokenizarea obligațiunilor, împrumuturilor și altor instrumente financiare poate simplifica procesul de emisiune și tranzacționare, oferind transparență și reducând riscurile asociate cu piețele financiare tradiționale.


Provocări și Considerații

Reglementare

Reglementarea rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru tokenizarea RWA. Diferite jurisdicții au reglementări variate în ceea ce privește tokenurile și activele digitale, ceea ce poate complica procesul de conformitate.

Securitate

Deși blockchain-ul oferă securitate ridicată, riscurile de hacking și alte atacuri cibernetice nu pot fi ignorate. Este esențial ca platformele de tokenizare să implementeze măsuri de securitate robuste.

Adopție și Educație

Pentru ca tokenizarea RWA să atingă potențialul său maxim, este necesară o mai bună înțelegere și acceptare a acestei tehnologii de către investitori, companii și autorități.


Concluzie

Tokenizarea activelor din lumea reală reprezintă un pas semnificativ către digitalizarea completă a economiei globale. Prin oferirea unei modalități eficiente, sigure și accesibile de a investi în active tradiționale, tokenizarea RWA are potențialul de a revoluționa numeroase industrii. Cu toate acestea, pentru a atinge acest potențial, este necesară abordarea provocărilor legate de reglementare, securitate și educație.


LEW.RO: Informații și soluții tehnologice pentru un viitor digital!

Posted on Leave a comment

Blockchain: Tehnologia Revoluționară și Aplicabilitățile Sale Diverse

Blockchain, o tehnologie relativ nouă, a început să capete din ce în ce mai multă atenție datorită potențialului său de a transforma multiple industrii. De la criptomonede și tranzacții financiare până la gestionarea lanțurilor de aprovizionare și votul electronic, blockchain-ul promite să revoluționeze modul în care datele sunt stocate și gestionate. În acest articol detaliat, vom explora ce este blockchain-ul, cum funcționează și care sunt principalele sale utilizări.


Ce Este Blockchain?

Blockchain-ul este, în esență, un registru digital distribuit care înregistrează tranzacțiile într-un mod transparent și imuabil. Fiecare înregistrare sau “bloc” este conectat la blocul anterior, formând astfel un “lanț” de date (de unde și numele “blockchain”). Această tehnologie este descentralizată, ceea ce înseamnă că nu este controlată de nicio entitate centrală, ci este menținută de o rețea de calculatoare (numite noduri) care colaborează pentru a verifica și a înregistra tranzacțiile.

Cum Funcționează Blockchain-ul?

 1. Inițierea Tranzacției: Odată ce o tranzacție este inițiată, aceasta este transmisă rețelei de noduri.
 2. Verificarea Tranzacției: Nodurile verifică tranzacția pentru a se asigura că este validă. Acest proces implică verificarea semnăturilor digitale și a altor detalii relevante.
 3. Crearea Blocului: Odată ce tranzacția este verificată, aceasta este adăugată într-un bloc alături de alte tranzacții.
 4. Adăugarea Blocului la Lanț: Blocul este apoi adăugat la lanțul existent de blocuri într-o ordine cronologică. Fiecare bloc conține un hash criptografic al blocului anterior, asigurând integritatea și securitatea lanțului.
 5. Distribuția Registrului: Actualizările sunt distribuite tuturor nodurilor din rețea, asigurând că toate copiile registrului sunt identice.

Beneficiile Blockchain-ului

 • Transparență: Toate tranzacțiile sunt vizibile pentru toți participanții la rețea, ceea ce crește transparența.
 • Securitate: Hash-urile criptografice și structura distribuită fac ca blockchain-ul să fie extrem de dificil de compromis.
 • Imuabilitate: Odată ce un bloc este adăugat, acesta nu poate fi modificat sau șters, asigurând un registru imuabil.
 • Eficiență: Eliminarea intermediarilor reduce timpul și costurile asociate tranzacțiilor.

Use Cases ale Blockchain-ului

1. Criptomonede

Blockchain-ul a fost inițial dezvoltat ca baza pentru Bitcoin, prima criptomonedă. Criptomonedele utilizează blockchain-ul pentru a înregistra și verifica tranzacțiile, eliminând necesitatea unui intermediar centralizat, cum ar fi o bancă. Aceasta nu doar că face tranzacțiile mai rapide și mai ieftine, dar și mai sigure și mai transparente.

2. Contracte Inteligente (Smart Contracts)

Contractele inteligente sunt acorduri auto-executabile în care termenii contractului sunt direct scriși în cod. Blockchain-ul asigură că aceste contracte sunt executate în mod automat și fără intervenția terților atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Ethereum este un exemplu notabil de platformă care utilizează contracte inteligente pentru a permite dezvoltatorilor să creeze dApps (aplicații descentralizate).

3. Managementul Lanțului de Aprovizionare

Blockchain-ul poate transforma lanțurile de aprovizionare prin asigurarea unui registru imuabil și transparent al tuturor tranzacțiilor. Acest lucru permite urmărirea în timp real a produselor pe tot parcursul lor, de la producător la consumator, reducând riscurile de fraudă și contrafacere și îmbunătățind eficiența.

4. Votul Electronic

Tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a crea sisteme de vot electronice securizate și transparente. Aceasta ar putea elimina fraudele electorale și ar putea asigura că voturile sunt numărate corect și transparenți, sporind încrederea publicului în procesele electorale.

5. Proprietatea Intelectuală

Prin înregistrarea creațiilor digitale pe un blockchain, artiștii și creatorii de conținut își pot proteja mai eficient proprietatea intelectuală. Blockchain-ul poate asigura că drepturile de autor sunt respectate și că creatorii sunt compensați în mod corespunzător pentru munca lor.

6. Servicii Financiare

Blockchain-ul poate simplifica și securiza multe aspecte ale serviciilor financiare, cum ar fi plățile internaționale, decontările de valori mobiliare și creditarea peer-to-peer. Prin eliminarea intermediarilor, blockchain-ul poate reduce costurile și poate accelera procesele financiare.

7. Medicina și Asistența Medicală

În domeniul sănătății, blockchain-ul poate asigura un registru securizat și imuabil al dosarelor medicale ale pacienților. Acest lucru nu doar că îmbunătățește securitatea și confidențialitatea datelor, dar și facilitează schimbul de informații între diferiți furnizori de servicii medicale, îmbunătățind astfel îngrijirea pacienților.


Concluzie

Blockchain-ul este o tehnologie revoluționară care are potențialul de a transforma numeroase industrii prin asigurarea unui registru securizat, transparent și imuabil al tranzacțiilor. De la criptomonede și contracte inteligente la managementul lanțului de aprovizionare și votul electronic, aplicabilitățile blockchain-ului sunt vaste și variate. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, este probabil să vedem și mai multe inovații și aplicații care vor schimba modul în care trăim și lucrăm.

Posted on

220.000-1,5 milioane EUR pe proiect, pentru investiții în cele 6 județe ale Regiunii Sud-Est, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) vor putea obține granturi de câte 220.000-1,5 milioane EUR pe proiect, pentru investiții în cele 6 județe ale Regiunii Sud-Est, printr-un apel de proiecte finanțat din fonduri europene, publicat recent în consultare.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est a scos recent în dezbatere publică în cadrul Programului Regional (Regio) Sud-Est 2021-2027.

Pe scurt, vorbim despre ajutoare pentru firmele eligibile cu sediul social sau punct de lucru în unul dintre cele 6 județe ale regiunii Sud-Est:

 • Brăila
 • Buzău
 • Constanța
 • Galați
 • Tulcea
 • Vrancea

Localitățile care fac parte din zona de investiții teritoriale integrate (ITI) Delta Dunării sunt excluse de la această finanțare, urmând să li se aloce buget separat, într-un apel distinct.

Solicitanții eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii non-agricole din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, cu sediul social sau punct de lucru înregistrat fiscal în mediul urban, și pentru întreprinderi mici și mijlocii non-agricole, cu sediul social sau punct de lucru înregistrat fiscal, în mediul rural, cu excepția teritoriului acoperit de ITI Delta Dunării.

Bugetul total al apelului de proiecte este de 86.725.188 EUR (din care 73.716.410 EUR de la UE și 13.008.778 EUR de la bugetul de stat), sub formă de ajutoare de minimis și ajutoare regionale de stat.

Din acești bani, IMM-urile eligibile vor putea obține finanțări nerambursabile deminimum  220.000 EUR (min. 20.000 euro prin ajutor de minimis si min 200.000 euro din ajutorul de stat regional) și maximum 1.500.000 EUR (max. 200.000 euro prin ajutor de minimis si max. 1.300.000 euro din ajutorul de stat regional) pe proiect.

Valoarea eligibilă aferentă componentei finanțabile prin ajutor de minimis nu poate depăși 10% din valoarea eligibilă totală a investiției.

Partea de ajutor de minimis are o intensitate de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente acestui tip de sprijin. Restul de 10%, cofinanțare, trebuie asigurat de către antreprenor, din resurse proprii.

La partea de ajutor de stat regional, intensitatea sprijinului variază între 70% și 85%, în funcție de dimensiunea firmei și județul de implementare a investiției. Antreprenorul trebuie să asigure restul de minimum 15-30% din cheltuielile eligibile aferente ajutorului regional de stat. De asemenea, beneficiarul acoperă în întregime cheltuielile neeligibile din proiect.

Ghidul solicitantului ar trebui definitivat și publicat oficial în luna iunie 2024, iar apelul de proiecte ar urma să se deschidă în sistemul electronic în luna august, conform calendarului orientativ al programului Regio 2021-2027.

Ajutoare IMM Sud-Est 2024: condiții de eligibilitate a solicitantului

Conform proiectului actual de ghid al solicitantului, firmele beneficiare ar trebui să respecte o serie de condiții de eligibilitate la finanțările de maximum 1,5 milioane EUR, printre care:

1. Forma de constituire a solicitantului:

 • societăți înregistrate în scop fiscal în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale (ex. SRL),

sau

 • societăți cooperative care funcţionează în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei,

sau

 • întreprinderi sociale constituite în baza Legii nr. 219/2015 privind economia socială,

sau

 • asociaţii şi fundaţii, care funcţionează în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005;

2. Solicitantul de finanțare, inclusiv întreprinderile legate se încadrează în categoria IMM-urilor conform Anexei I la Regulamentul (UE) nr. 2014/651:

 •     Întreprindere mijlocie are între 50 şi 249 de salariați şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deține active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.
 •     Întreprindere mică este o întreprindere care are mai puţin de 50 de angajaţi și a cărei cifră de afaceri anuală și/sau al cărei bilanţ anual total nu depășește 10 milioane EUR, echivalent în lei.
 •     Microîntreprinderea este o întreprindere care are mai puțin de 10 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţine active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei.

Calitatea trebuie să existe atât la data depunerii aplicației de proiect, cât și la data semnării contractului de finanțare (pe parcursul întregii perioade de verificare și contractare).

3. Numărul minim de angajați. Firma a înregistrat un număr mediu de salariaţi de cel puţin 1, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanţare, şi menţine numărul mediu de salariaţi cel puţin la nivelul înregistrat în exerciţiul financiar anterior depunerii cererii de finanţare pe tot parcursul perioadelor de evaluare, selecţie, contractare, implementare, precum şi pe perioada de sustenabilitate a investiţiei, respectiv 3 ani de la plata finală în cadrul contractului de finanţare;

4. Locul investiției:

 • Firma beneficiară are sediul social sau punct de lucru înregistrat fiscal în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est în mediul urban pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii non-agricole și în mediul rural pentru întreprinderi mici și mijlocii non-agricole, cu excepția teritoriului acoperit de ITI Delta Dunării la momentul depunerii cererii de finantare.
 • În cazul în care  investiţia pentru care se solicită finanţare presupune înfiinţarea unui punct de lucru în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est  acesta trebuie înregistrat fiscal cel puțin la momentul primei plăți, dar nu mai târziu de ultima plată a ajutorului de stat regional și ajutorului de minimis.
 • În cadrul acestui apel, „microîntreprinderea din mediul urban” se referă la întreprinderea care propune o investiție (într-unul din domeniile eligibile în acest apel) în mediul urban al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est (mai puțin teritoriul ITI Delta Dunării), indiferent de localizarea sediului social al acesteia (urban/rural/altă regiune).

5. Firma NU a beneficiat pe o perioadă de 3 ani de ajutoare de minimis a căror valoare, cumulată cu cea a alocării financiare acordate în conformitate cu prevederile prezentei scheme, nu va depăși echivalentul în lei a 300.000 euro calculat la cursul InforEURO în vigoare la data semnării contractului de finanțare. Aceste plafoane se aplică la nivelul întreprinderilor unice, indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit şi indiferent dacă ajutorul este finanțat din surse naționale sau europene.

6. Solicitantul de finanțare a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare. O întreprindere care depune aplicația de finanţare în cursul anului 2024, trebuie să fi fost înființată cel mai târziu la 3 ianuarie 2023 (prima zi lucrătoare din anul 2023);

7. Solicitantul de finanțare a înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (Profit exploatare>0).

LISTA codurilor CAEN eligibile la granturile IMM Sud-Est 2024

Anexa 5 la proiectul de ghid al solicitantului cuprinde peste 150 de coduri CAEN eligibile la finanțarea de 220.000-1,5 milioane EUR pe proiect, în regiunea Sud-Est. Dintre acestea enumerăm doar câteva domenii de business:

 • 5510    Hoteluri și alte facilități de cazare similare
 • 5520    Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată
 • 5530    Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere
 • 5590    Alte servicii de cazare
 • 5821    Activități de editare a jocurilor de calculator
 • 5829    Activități de editare a altor produse software
 • 6201    Activități de realizare a software-ului la comandă
 • 6311    Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe
 • 3101    Fabricarea de mobilă pentru birouri și magazine
 • 3102    Fabricarea de mobilă pentru bucătării
 • 3109    Fabricarea de mobilă n.c.a.
 • 1071    Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie
 • 1392    Fabricarea de articole confecționate din textile (cu excepția îmbrăcămintei și lenjeriei de corp)
 • 1413    Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)
 • 4332    Lucrări de tâmplărie şi dulgherie
 • 8623    Activități de asistență stomatologică

Referitor la codul CAEN eligibil vizat de investiție:

 • Solicitantul de finanțare are autorizat codul CAEN eligibil vizat de investiție, la locația de implementare a proiectului, indiferent dacă acesta desfășoară sau nu activitate pe  respectivul cod CAEN, sau
 • În situația în care investiția pentru care se solicită finanțare presupune înființarea unui punct de lucru nou, la momentul depunerii cererii de finanțare solicitantul de finanțare are:
 • codul CAEN eligibil vizat de investiție autorizat fie la sediul social/punctele de lucru existente, fie la terți, iar solicitantul de finanțare își asumă ca la finalul etapei de implementare, să facă dovada autorizării codului CAEN inclusiv la locația de implementare a proiectului, sau
 • codul CAEN eligibil vizat de investiție înscris în actul constitutiv, iar solicitantul de finanțare își asumă ca la finalul etapei de implementare să facă dovada autorizării codului CAEN la locația de implementare a proiectului.

NOTĂ! La finalul etapei de implementare, solicitantul de finanțare trebuie să facă dovada autorizării codului CAEN eligibil pentru care a solicitat finanțare la locația de implementare a proiectului.

Tipurile de activități care pot fi finanțate în cadrul apelului Sud-Est

Investițiile eligibile la ajutorul de stat regional sunt:

 •     construcția/ modernizarea/ extinderea spațiului de producție/servicii ale IMM-urilor, inclusiv asigurarea utilităților generale aferente, respectiv alimentare cu apă, canalizare, agent termic, energie electrică, PSI;
 •     dotare cu active corporale, de exemplu: echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe;
 •     dotare cu instalații/echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile, alternative de energie, în cazul în care acestea sunt destinate strict utilizării pentru investiția finanțată, de ex: stații de încărcare, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și/sau sisteme fotovoltaice, panouri solare, etc.
 •     dotarea cu mijloace de transport pasageri (rutier) doar pentru codurile CAEN 8621 Activități de asistență medicală generală, 8622 Activități de asistență medicală specializată, 8623 Activități de asistență stomatologică și 8690 Alte activități referitoare la sănătatea umană, justificat de utilizarea exclusivă a acestora pentru transportul pacienților/personalului medical în vederea desfășurării activităților prevăzute de aceste coduri CAEN;
 •     dotare cu active necorporale, exclusiv legate de funcționarea mijloacelor fixe care se achiziționează în vederea desfășurării activității finanțate: programe informatice, utilizarea IT și a proprietății intelectuale: brevete, licențe, mărci comerciale, inclusiv elemente care conduc la digitalizarea exclusive a activității legată de codul CAEN pentru care se solicită finanțare.
 •     activități din domeniul economiei circulare; soluții pentru recuperarea și reutilizarea materiilor prime, materialelor și produselor prin reintroducerea în procesul principal de fabricație sau prin crearea de noi produse/servicii, pentru dezvoltarea de noi activități economice necesare integrării în lanțurile valorice;
 •     activități legate de utilizarea de simbioză industrială;

Activitățile eligibile la ajutorul de minimis sunt:

 • promovarea amprentei de mediu a produsului/organizarea studiilor privind amprenta de carbon;
 • sprijinirea designului produsului pentru durabilitate, reparabilitate, reutilizare, upgradabilitate și reciclare.
 • proiectare şi asistenţă tehnică;
 • activități de marketing și internaționalizare;
 • activitatea de audit financiar extern;
 • activităţi obligatorii de publicitate şi informare aferente proiectului.
Posted on

Fonduri UE 2024: Perioada de înscrieri la granturile de max. 300.000 EUR pentru firme micro, în județele Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Mehedinți. Ghidul oficial PRSV Oltenia

Microîntreprinderile (sub 10 angajați) pot obține granturi de câte 25.000-300.000 EUR pe proiect pentru investiții în cele 5 județe ale Regiunii Sud-Vest Oltenia, în domenii variate, de la săli de fitness, service-uri și spălătorii auto până la IT, cabinetele medicale și brutării, printr-o linie de finanțare pentru care s-a anunțat oficial perioada de înscrieri online.

Firmele eligibile vor putea depune proiectele în perioada 25.06.2024 ora 12:00 – 25.07.2024 ora 12:00.

Pe scurt, vor putea obține fonduri nerambursabile microîntreprinderi (sub 10 salariați) care fac investiții în mediul urban, în cele 5 județe ale Regiunii Sud-Vest Oltenia:

 • Dolj,
 • Gorj,
 • Olt,
 • Vâlcea,
 • Mehedinți.

Bugetul total al apelului de proiecte se ridică la 49.631.766 EUR (din care 42.187.000 euro de la Uniunea Eurpeană și 7.444.766 euro de la bugetul de stat).

Din acești bani, firmele eligibile vor putea obține granturi de câte 25.000-300.000 EUR pe proiect. Antreprenorii trebuie să asigure și ei, din resurse proprii, o cofinanțare de minimum 10% din valoarea eligibilă a investiției. Valoarea eligibilă a investiției reprezintă suma cheltuielilor eligibile incluse în proiect.

Cursul valutar la care se va calcula încadrarea în respectivele valori minime și maxime este cursul Inforeuro, valabil în luna aprilie 2024, respectiv 1 euro = 4,9702 lei.

În urma acestui apel de proiecte, ADR Sud-Vest Oltenia își propune să finațeze 225 de firme selectate, care vor crea 450 de locuri de muncă.

Granturi pentru firme micro: Investiții eligibile în Oltenia

Apelul de proiecte este structurat pe două componente:

I. Componenta de investiții prin ajutor de minimis:

 • activitățile de construcție, modernizare sau extindere a spațiilor de producție sau servicii, specifice microîntreprinderilor beneficiare, care pot contribui la îmbunătățirea și creșterea capacităților de dezvoltare a produselor și a serviciilor;
 •  activitățile pentru dotarea cu echipamente și instalații industriale, mașini și utilaje sau alte tipuri de dotări specifice, necesare îmbunătățirii capacităților de dezvoltare a produselor și a serviciilor specifice microîntreprinderilor beneficiare.

II. Componenta de dezvoltare de competențe profesionale pentru specializare inteligentă, tranziție industrială și antreprenoriat. Acțiunile eligibile se supun prevederilor ajutorului de minimis, iar alocarea nu poate depăși mai mult de 500 euro/angajat. Activitățile eligibile includ:

 • Dezvoltarea de competențe profesionale în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor avansate în domeniile de specializare inteligentă regională, tranziție industrială și antreprenoriat, care au legătura cu componenta de investiții.
 • Vor fi punctate suplimentar proiectele care implică dezvoltarea de competențe profesionale în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor avansate în domeniile de specializare inteligentă regională, tranziție industrială și antreprenoriat, care au legătura cu componenta de investiții.

Condiții de eligibilitate a firmelor la granturile de 25.000-300.000 EUR din Oltenia

Conform Ghidului solicitantului, fimele beneficiare trebuie să îndeplinească o serie de condiții obligatorii de eligibilitate, pentru a putea obține granturile, printre care:

1. Forma de constituire a solicitantului. Solicitantul este:

 •  societate constituită în baza Legii societăţilor nr. 31/1990 (ex. SRL)

sau

 • societate cooperativă constituită în baza Legii nr. 1/2005.

2. Locul de implementare a proiectului este situat în Regiunea Sud-Vest Oltenia ( județele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți), în mediul urban.

3. Dimensiunea de microîntreprindere urbană. În sensul acestui apel, „microîntreprinderea din mediul urban” se referă la microîntreprinderea care propune o investiție în mediul urban, indiferent de localizarea sediului social al acesteia. Se vor puncta suplimentar proictele propuse de către solicitanți care au sediul principal/secundar înregistrat în Regiunea SV Oltenia înainte de depunerea cererii de finanțare.

4. Numărul de salariați. Microîntreprinderea are mai puțin de 10 angajați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deține active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei. Pentru a se încadra la acest apel, microîntreprinderea trebuie să fi înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare sau să aibă cel puțin 1 salariat cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată la data depunerii cererii de finanțare.

5. Solicitantul de finanțare nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior;

6. Solicitantul de finanțare a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare;

7. Vechime și profit. Solicitantul de finanțare a înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (Profit exploatare>0). O întreprindere care depune cererea de finanţare în cursul anului 2024 trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu în luna ianuarie 2023 și să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2023.

Domenii eligibile: Lista Codurilor CAEN, de la IT și cabinete medicale la săli de fitness și service auto

Domeniile eligibile sunt cuprinse în anexa IV la Ghidul solicitantului, care cuprinde o listă de aproape 200 de coduri CAEN care vor putea intra la finanțarea destinată microîntreprinderilor, în Oltenia. Dintre acestea, enumerăm o mică parte:

 • 1011    Prelucrarea si conservarea carnii
 • 1032    Fabricarea sucurilor de fructe si legume
 • 1051    Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor
 • 1071    Fabricarea painii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie
 • 1413    Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)
 • 1414    Fabricarea de articole de lenjerie de corp
 • 1520    Fabricarea încălţămintei
 • 2042    Fabricarea parfumurilor si a produselor cosmetice (de toaleta)
 • 2120    Fabricarea preparatelor farmaceutice
 • 2512    Fabricarea de uşi şi ferestre din metal
 • 4520    Intretinerea si repararea autovehiculelor
 • 6201    Activități de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
 • 6202    Activități de consultanta in tehnologia informatiei
 • 6203    Activități de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul
 • 6209    Alte activități de servicii privind tehnologia informatiei
 • 6311    Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe
 • 6312    Activităţi ale portalurilor web
 • 6399    Alte activități de servicii informationale n.c.a.
 • 7111    Activităţi de arhitectură
 • 7420    Activităţi fotografice
 • 8622    Activități de asistenta medicala specializata
 • 8623    Activități de asistenta stomatologica
 • 9313    Activităţi ale centrelor de fitness

Doar pentru investitiile propuse în stațiunile turistice sau în zonele cu potențial turistic sunt eligibile și următoarele coduri CAEN:

 • 5510    Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare
 • 5520    Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată
 • 5530    Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere
 • 5590    Alte servicii de cazare

La depunerea cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul de activitate eligibil (clasa CAEN) vizat de investiție, înscris în obiectul de activitate (conform certificatului constatator ONRC), indiferent dacă acesta reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.

La depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul de activitate eligibil (clasa CAEN) vizat de investiție, autorizat la sediul (principal sau secundar) identificat ca loc de implementare a proiectului. Domeniul de activitate (clasa CAEN) în care se va realiza investiţia/proiectul trebuie declarat și autorizat distinct la locul de implementare a proiectului. Excepție de la această regulă: în cazul unei cereri de finanțare care presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru) ori activarea într-un nou domeniu de activitate (clasa CAEN) ca urmare a realizării investiției, solicitantul se va angaja (prin declarația unică) ca, până la finalizarea proiectului/investiției, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru și/sau să autorizeze clasa CAEN vizată de investiție, la locul de implementare.

Investiția propusă prin proiect trebuie să vizeze o singură clasă CAEN. În cazul în care investiția presupune achiziția unui echipament, utilaj tehnologic etc., care, prin natura și funcțiile sale, poate fi exploatat în desfășurarea inclusiv a unor activități adiacente, ce aparțin unor domenii de activitate distincte/adiacente, clasa CAEN vizată de proiect este reprezentată de „domeniul principal”, respectiv domeniul în care bunul respectiv este utilizat în mod preponderent. In cazul proiectelor ce vizează structuri de cazare, sunt eligibile inclusiv investiții asupra spațiilor de servire a mesei (restaurant), cu condiția ca acestea să facă parte integrantă din structura de cazare.

Posted on

Apelurile de Finanțare: Digitalizare IMM si Îmbunătățirea competitivității și a inovării în microîntreprinderi

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional (PR) Sud-Vest Oltenia 2021-2027, a lansat vineri, următoarele apeluri:

1. Digitalizare în folosul IMM-urilor

Solicitanți eligibili:

 • microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii din mediul urban sau rural.

Bugetul alocat este de 21.126.000 de euro.

Activități finanțabile: achiziționarea, instalarea, configurarea și punerea în funcțiune de echipamente hardware TIC, tehnologii și instrumente digitale, aplicații software, resurse de stocare și procesare, securitate cibernetică și dezvoltarea de competențe profesionale în domeniu.

Perioada de depunere a cererilor de finanțare este 25.06.2024 ora 12:00 – 24.08.2024, ora 12:00.

 

2. Îmbunătățirea competitivității și a inovării în microîntreprinderi

Solicitanți eligibili:

 • microîntreprinderile din mediul urban

Bugetul alocat este de 49.631.766 de euro.

Activități finanțabile: achiziționarea de echipamente, realizare construcții, extindere, modernizare a spațiilor de producție sau prestare de servicii.

Perioada de depunere a cererilor de finanțare este 25.06.2024, ora 12:00 – 25.07.2024, ora 12:00.

Posted on

Dangers of AI, Google chapter, Gemini extreme biases integrated into the source code

(0:00) Maybe you’ve heard of something called NVIDIA. (0:02) It sounds like a prescription drug or maybe an African country, but it’s actually a company (0:06) based in California that’s now worth more than all of China’s stock market. (0:11) It’s the size of Canada’s entire economy.

(0:14) Now, in a different era, obtaining this kind of growth meant making a massively popular(0:18) and instantly recognizable consumer-facing product like Windows 95 or Amazon.com or the(0:24) iPhone. (0:25) But NVIDIA’s growth didn’t come from making a computer or a popular website or anything (0:29) like that. (0:29) Instead, NVIDIA’s growth came from making artificial intelligence chips that power the (0:34) brains of computers and many popular websites.

(0:37) That’s why NVIDIA had a very good day on Wall Street on Wednesday. (0:41) Their business, artificial intelligence, is one of the fastest growing industries in the (0:45) history of humanity.(0:46) Every major corporation is rushing to implement AI in all of their products as quickly as possible.

(0:52) And so this week, it was Google’s turn. (0:54) And the results were so disastrous and so fraught with consequences for the future of this country (0:59) that no reasonable person can ignore them. (1:03) Gemini is Google’s name for an AI that you can download on your phone right now.

(1:08) It’s also integrated into all of Google’s web products, including Gmail and Google Search,(1:12) which are used by hundreds of millions of people and businesses every day. (1:16) And in this respect, Gemini is very different from existing AI products like ChatGPT or Bing’s (1:22) Image Creator. (1:23) Pretty much everybody uses a Google product in one way or another.

(1:27) If you have the Internet and you use the Internet, you use a Google product. (1:31) Either you’re using Google Search or Gmail or you have an Android phone or something (1:36) along those lines. (1:37) And that means two things.

(1:38) One, Google has access to a lot more information than those other AI platforms. (1:43) That’s a built-in advantage. (1:44) And two, whatever Google is doing with AI has significant implications for everybody (1:49) on the planet.

(1:51) This is not a one-off experiment in some tech mogul’s basement. (1:54) This is an established company making established products that it’s now implementing in its (2:00) own AI at scale. (2:03) Google has been hyping Gemini for months.

(2:06) They have a bunch of promotional videos about how they’re going to revolutionize artificial(2:09) intelligence. (2:10) Wall Street Journal has done multiple interviews with Google executives in which these executives (2:14) insist that everybody at the company, including Google’s co-founder, is deeply invested in (2:18) making this product as good as it could possibly be. (2:22) Then a couple of days ago, Gemini launched.

(2:24) And very quickly it became clear that, among some other issues, Gemini essentially does(2:29) not recognize the existence of white people, which is kind of concerning for what is destined (2:35) to be what probably already is the most powerful AI on the planet. (2:40) Now even in historical context, it is practically impossible to get this product to serve up (2:45) an image of somebody with white skin. (2:48) And that’s not an exaggeration.

(2:50) So here, for example, is how Gemini responded the other day when Frank Fleming, who’s a(2:54) writer for the Ben Key children’s shows, asked Gemini to create an image of a pope. (3:00) Now you would think that, you know, that would generate maybe an image of a white guy or (3:05) two, if you have even a passing knowledge of what popes have looked like over the years, (3:08) over the centuries, over the millennia. (3:10) And just spoiler on that, they have all been white.

(3:14) But that’s not what Google’s AI product apparently thinks. (3:17) This is the image that it produced. (3:19) And you can see it there.

(3:20) It looks like, you know, they’ve got two popes and one of them is M Night Shyamalan and the (3:24) other one is Forrest Whitaker. (3:26) So it’s almost as if the AI has some sort of code saying, whatever you do, don’t display (3:33) a white person, considering there has never been a pope that has looked anything like (3:38) either of those two ever in 2000 years. (3:42) So is that what they’ve built into this code? (3:45) Have they built into this very powerful AI that it has to ignore the fact that white (3:51) people exist? (3:52) Well, it’s really the only way to explain what we’re seeing here.

(3:56) And Frank, who previously worked as a software engineer, seemed to key in on this. (3:59) So the whole situation quickly became something of a game for him as he tried his hardest to(4:03) get Gemini to produce any image of a white guy. (4:08) I mean, even just like one image.

(4:10) Can you give us a white guy? (4:11) So, for example, he asked Gemini to produce an image of a Viking. (4:15) OK, now this is a group of people who historically were not necessarily known for their commitment (4:21) to diversity, equity and inclusion. (4:23) But here’s what Gemini produced and you can see it here.

(4:26) We’ve got a black Viking, a black female Viking. (4:30) We’ve got it looks like an Asian, an Asian Viking. (4:34) And then I don’t know, maybe that’s the rock down there.

(4:38) That’s that’s that’s the care of his character from Moana, I think. (4:43) Again, literally, a Viking has never looked like any of that. (4:46) That’s that’s not what any Viking ever looked like ever in history.

(4:49) But that’s what they produced. (4:51) This went on for a while. (4:52) And Frank and other Gemini users took turns trying their hardest to get Gemini to produce (4:56) an image of a white guy.

(4:58) Peachy Keenan, for example, tried to get Gemini to generate an image of the founders of Fairchild (5:03) Semiconductor. (5:03) The A.I. flatly refused that request, saying that it violated policy restrictions, presumably (5:09) because white guys founded Fairchild Semiconductor. (5:12) And for other prompts like requests to draw the founding fathers or a bunch of British (5:16) men, Gemini simply generated images of black people, even made sure that its images of (5:22) Nazis contained a diverse, non-white group of people.

(5:27) Now, after thousands of images like this began circulating, a guy working on the Gemini team (5:33) at Google put out a meaningless statement. (5:35) He said, in essence, that they’re aware of issues with Gemini misrepresenting historical (5:41) figures. (5:42) But then he doubled down on the need for D.E.I. and artificial intelligence so that everybody (5:47) feels seen or valued or whatever.

(5:50) And of course, the way to make everyone feel seen is to pretend that an entire race of people (5:55) don’t exist. (5:56) To make sure that they are not seen at all is how you make everybody feel seen. (6:00) At no point did any Google representative explain why their A.I. does not recognize the existence (6:07) of white people or why it goes to extreme lengths to exclude white people from history.

(6:12) There was no accounting to this, even though there has to be an explanation. (6:15) And it’s probably a pretty simple explanation, like this doesn’t happen by accident. (6:18) You obviously put a line of code into this thing to come up with this result.

(6:23) And so why did you do that? (6:25) They wouldn’t explain it. (6:26) So I went looking for an explanation. (6:27) I came across a woman named Jen Gani, who bills herself on her LinkedIn as the founder (6:34) of Google’s global responsible A.I. operations and governance team.

(6:38) In that capacity, Gani says that she ensured Google met its A.I. principles, our company’s(6:43) ethical charter for the development and deployment of fair, inclusive and ethical advanced technologies. (6:48) She says that she took a, quote, principled, risk-based, inclusive approach when conducting (6:52) ethical algorithmic impact assessments of products prior to launch to ensure that they (6:58) didn’t cause unintended or harmful consequences to the billions of Google’s users. (7:03) And apparently, you know, a harmful consequence would be showing an image of a white Viking.

(7:09) That might be very harmful to somebody. (7:11) And so we got to make sure that we don’t let that happen. (7:13) Now currently, Gani says that she’s an A.I. ethics and compliance advisor at Google.

(7:19) Now, what Gani doesn’t mention on her LinkedIn is that her goal for a long time has been(7:23) to treat white people differently based on their skin color. (7:27) That’s what she wants her A.I. to do. (7:28) It’s what she it’s what she does also.

(7:31) Three years ago, Gani delivered a keynote address at an A.I. (7:34) conference in which she admitted all of this. (7:36) After introducing herself with her pronouns, which, by the way, are she, her, in case (7:40) you’re wondering, Gani explains what her philosophy on A.I. (7:44) is. And here’s what she says.

(7:46) Watch. (7:47) We do work together day to day to try and advance the technology and understanding around (7:52) responsible A.I. (7:54) But today, I won’t be speaking as much from the Google perspective, but from my own experience, (8:00) I have worked at Google for over 14 years. (8:02) I’ve led about six different teams, mostly in the user research, the user experience area, (8:08) and now in the ethical user impact area.

(8:11) So I’ll be sharing some of my learnings from across that time, but also some of my failures(8:16) and challenges. (8:17) I think it’s OK to talk about things that you’ve made mistakes in because we will make (8:21) mistakes. (8:22) When we’re trying to be good allies, when we’re trying to be anti-racist, we will make (8:26) mistakes.

(8:27) The point is, though, to keep trying to keep educating yourself and getting better day (8:33) to day. (8:33) It’s about constant learning. (8:36) It’s OK to talk about the things you’ve made mistakes in, says Jen Gani.

(8:41) When we’re trying to be good allies, when we’re trying to be anti-racist, we will make (8:45) mistakes. (8:46) Well, in retrospect, after the launch of Gemini, that would turn out to be kind of a massive (8:51) understatement. (8:53) But the kind of mistakes that Jen Gani is talking about in this keynote aren’t mistakes like (8:57) eliminating all white people from Google’s AI, which seems like a pretty big mistake, (9:01) even though, again, not really a mistake.

(9:02) It’s obviously deliberate. (9:03) Instead, she’s talking about failing to live up to the racist ideals of DEI, which apparently (9:08) means treating non-white employees differently. (9:11) Watch.

(9:41) Right away when I first became a manager. (9:44) I made some stupid assumptions about the fact that I built a diverse team, that then they’d (9:48) simply feel welcome and will feel supported. (9:51) I treated every member of my team the same and expected that that would lead to equally (9:56) good outcomes for everyone.

(9:58) That was not true. (9:59) I got some feedback that a couple of members of my team didn’t feel they belonged because (10:03) there was no one who looked like them in the broader org or our management team. (10:07) It was a wake up call for me.

(10:09) First, I shouldn’t have had to wait to be told what was missing. (10:12) It was on me to ensure I was building an environment that made people feel they belong. (10:17) It’s a myth that you’re not unfair if you treat everyone the same.

(10:21) There are groups that have been marginalized and excluded because of historic systems and (10:25) structures that were intentionally designed to favor one group over another. (10:29) So you need to account for that and mitigate against it. (10:32) Second, it challenged me to identify mentoring and sponsorship opportunities for my team (10:36) with people who looked more like them and were in senior positions across the company.

(10:42) Yeah, of course, the irony here is that this woman, Jen, sounds like she’s Scottish or (10:46) Irish or whatever. (10:48) Irish, I’m going to assume. (10:49) But the funny thing is that if you were to ask Google’s AI for an image of an Irish person, (10:54) it would not produce any image that looks anything like her.

(10:57) It would give you a bunch of images of Cardi B and Sexy Red or something. (11:02) Sexy Red does have red hair, so maybe she is Irish. (11:04) This is the head of ethics of Google AI, a senior manager, saying that it’s a bad idea (11:09) to treat everyone the same, regardless of the color of their skin.

(11:11) She is explicitly rejecting this basic principle of morality. (11:15) And instead, she says that she learned that she has to treat certain groups differently (11:18) because of historic systems and structures. (11:20) And therefore, she says those demographic groups are entitled to unique treatment and (11:24) mentorship opportunities.

(11:26) Now, later in this address, she goes on to explain what equity means in her view. (11:30) This is where the things really get hilarious to the extent that you can laugh at someone (11:35) this low IQ and also, frankly, evil. (11:38) Watch.

(11:40) Allyship involves the active steps to support and amplify the voice of members of marginalized (11:45) groups in ways that they cannot do alone. (11:48) In the workplace, this can involve many things from being an active mentor or sponsor to those (11:53) from historically marginalized communities to managers of managers setting specific goals (11:58) and hiring and growth for their teams to ensure fairness and equity of opportunity and outcomes (12:03) for underrepresented populations. (12:06) However, back to the point about language being very important, using the title of ally (12:12) can also come across as othering.

(12:14) So I always state both the groups I’m a member of and support, as well as those that I’m(12:19) a member of, more of a mentor and a sponsor of, to ensure that it doesn’t look like that(12:25) I’m othering others. (12:26) So, for example, I would say I’m an ally of women, black people, LGBTQ. (12:32) I want to say I’m a champion advocate of all of these groups, not that I’m outside or exclusionary (12:37) of them.

(12:39) Again, it’s worth emphasizing, these are the people that are behind the AI systems that(12:44) are going to be and really already are ruling the world. (12:48) But I want to repeat what she said, because it’s hard to believe when this is said out (12:51) loud. (12:52) So just to repeat, she says, using the title of ally can come across as othering.

(12:56) So I always state both the groups I’m a member of and support, as well as the ones I’m more (13:00) of a mentor and sponsor of, to ensure that it doesn’t look like I’m othering others.(13:05) Yeah, you don’t want to other the others. (13:08) This is the brain trust at Google behind an AI that has access to all of our data.

(13:12) She’s incapable of speaking without using an endless stream of vapid DEI cliches that(13:16) you’ve heard a million times. (13:17) This supposedly is an original enterprise, artificial intelligence, and it’s being overseen (13:21) by maybe the least original, least intelligent woman that Google possibly could have found. (13:27) On top of everything else, the wacky left-wing stuff, you’re dealing with the most unimpressive (13:32) people that you could imagine that are in charge of this just technology that is incomprehensible.

(13:41) And this is the kind of person who doesn’t want to other others, which seems a bit contradictory. (13:46) If someone is an other, then how do you not other them, given that they are an other? (13:53) And by the way, just so you know, the word other, if you check the dictionary,(13:55) just means a person or thing that is distinct from another person or thing. (14:01) So if somebody is an other, it just means that they’re not you is all.

(14:05) So if you’re recognizing that they’re another, if you’re making them an other, (14:08) you’re just recognizing them as a distinct entity from yourself. (14:12) So not othering them means that you are not recognizing them as a distinct human entity. (14:18) It means that, I suppose, we have to pretend that all people are indistinct blobs, (14:23) all lumped together into this great ambiguous blob that we call humanity.

(14:29) I know this makes any sense, but she has made it very clear that this DEI word salad is the(14:34) guiding philosophy behind Google’s new AI. There’s no firewall between her and the product. (14:40) Watch.

(14:41) What does responsible and representative AI mean? (14:44) I’ve talked about my team, but that’s only one definition. (14:47) So for us, it means taking deliberate steps to ensure that the advanced technologies that (14:52) we develop and deploy lead to a positive impact on individuals and society more broadly. (14:57) It means that our AI is built with and for everyone.

(15:02) We can’t just assume noble goals and good intent to prevent or solve ethical issues. (15:07) Instead, we need to deliberately build teams and build structures that hold us (15:12) accountable to more ethical outcomes, which for us, the ethical outcomes in Google will (15:17) be defined as our AI principles, which I discussed earlier. (15:20) It’s easy to point and laugh at imbeciles like this and the products that Google has created.

(15:25) On some level, it’s genuinely hilarious that an AI product can be so useless that it can’t(15:30) generate images of white people, even white historical figures. (15:33) It’s also amusing in a way that Gemini is so unsubtle and ham-fisted that it (15:38) straight up refuses to answer questions about, for example, (15:41) atrocities committed by communist governments. (15:43) Or someone else asked about the Zoom exploits of CNN commentator Jeffrey Toobin (15:48) wouldn’t want to answer that question.

(15:50) But the truth remains that the people behind Gemini have extraordinary power. (15:53) I mean, this debacle makes it very clear that the AI algorithms underlying products that (15:59) millions of people actually use like Google are completely unreliable and worse. (16:04) In fact, they’re deliberately lying to us.

(16:06) They’re downranking unapproved viewpoints and disfavored racial groups. (16:10) And they’re promoting the laziest possible brand of neo-Marxist ideology at every opportunity. (16:16) And they’re doing it also to influence the next presidential election, by the way.

(16:20) You might remember that after Donald Trump won in 2016, Breitbart posted leaked footage(16:24) of Google executives grieving during an all hands meeting. (16:29) Let’s watch that again.(16:30) I certainly find this election deeply offensive and I know many of you do too.

(16:37) It did feel like a ton of bricks dropped on my chest. (16:40) What we all need right now is a hug. (16:41) Can I move to Canada? (16:45) Is there anything positive you see from this election result? (16:51) Oh, boy, that’s that’s a really tough one right now.

(16:55) Now, in other parts of the video, they go on to say that (16:58) the election is the result of the people and voting and that they accept the results. (17:03) But Google issued a statement saying the video saying nothing was said at that meeting or any (17:09) other meeting to suggest that any political bias ever influences the way we build or (17:13) operate our products. To the contrary, our products are built for everyone.

(17:18) Sure it is. (17:20) I find this election deeply offensive. (17:22) We all need a hug.

(17:23) We’re told it was at this moment that Google decided that downranking (17:27) conservative websites wasn’t enough in order to really influence elections. (17:30) They decided that they needed to develop an AI that will force feed (17:34) DEI and anti white racism on everyone at every opportunity. (17:38) Their only mistake, which is the same mistake they made in that video back in 2016, (17:41) is that they were too obvious about their intentions.

(17:44) And now everybody knows exactly where Google stands. (17:47) We have a pretty good idea what our future AI driven dystopia (17:51) will look like or already does look like.