Posted on Leave a comment

O banca de stat din Elveția a lansat servicii de tranzacționare criptomonede, inclusiv DOT, XRP, ADA, SOL, AVAX

Într-un pas important pentru integrarea criptomonedelor în sistemele financiare tradiționale, o bancă elvețiană de stat a lansat recent servicii de tranzacționare pentru mai multe criptomonede majore, inclusiv XRP, ADA, SOL, AVAX și DOT. Acest anunț subliniază adoptarea în creștere a activelor digitale de către instituțiile financiare reglementate, aducând astfel o mai mare legitimitate și încredere în piața criptomonedelor.

Contextul Deciziei

Această mișcare semnificativă vine pe fondul unei cereri crescânde pentru accesul la criptomonede din partea investitorilor tradiționali și al încercărilor guvernelor de a integra și reglementa aceste active în mod corespunzător. Banca elvețiană, cunoscută pentru abordarea sa progresivă și reglementată, și-a propus să ofere clienților săi posibilitatea de a tranzacționa criptomonede direct prin intermediul serviciilor bancare existente.

Criptomonedele Incluse

DOT (Polkadot)

Polkadot este proiectat pentru a facilita interoperabilitatea între diferite blockchain-uri. Proiectul, fondat de Gavin Wood, unul dintre co-fondatorii Ethereum, urmărește să creeze un internet descentralizat al blockchain-urilor.

XRP (Ripple)

XRP este cunoscută pentru utilizarea sa în facilitarea tranzacțiilor transfrontaliere rapide și ieftine. Este susținută de Ripple Labs și a câștigat popularitate datorită capacității sale de a eficientiza plățile internaționale.

ADA (Cardano)

Cardano este o platformă blockchain care urmărește să ofere o infrastructură sigură și scalabilă pentru dezvoltarea aplicațiilor descentralizate (dApps) și contractelor inteligente. ADA, moneda nativă a platformei, a văzut un interes crescut datorită actualizărilor constante și a unei comunități active de dezvoltatori.

SOL (Solana)

Solana este cunoscută pentru viteza sa ridicată de procesare a tranzacțiilor și costurile reduse. Blockchain-ul Solana a atras numeroase proiecte DeFi și NFT, consolidându-și poziția ca un jucător major în spațiul cripto.

AVAX (Avalanche)

Avalanche este un alt blockchain performant care se concentrează pe scalabilitate și interoperabilitate. Platforma permite crearea de sub-rețele personalizate și a devenit populară în rândul dezvoltatorilor de dApps și proiectelor DeFi.

 

Impactul Asupra Pieței Cripto

Această decizie a băncii elvețiene este un semnal puternic că instituțiile financiare tradiționale încep să vadă criptomonedele nu doar ca active speculative, ci și ca parte integrantă a sistemului financiar global. În plus, acest pas ar putea stimula și alte bănci și instituții să urmeze exemplul, crescând astfel lichiditatea și acceptarea pe scară largă a criptomonedelor.

Concluzii

Integrarea acestor criptomonede în oferta unei bănci de stat elvețiene reprezintă un pas înainte semnificativ în legitimizarea și adoptarea criptomonedelor la nivel global. Pe măsură ce tot mai multe instituții financiare își extind serviciile pentru a include active digitale, piața cripto ar putea vedea o creștere în utilizare și acceptare, deschizând noi oportunități atât pentru investitori cât și pentru dezvoltatori.

Posted on Leave a comment

Cele mai bune finanțări europene pentru digitalizare și dezvoltarea de platforme IT

În ultimii ani, Uniunea Europeană a investit masiv în tehnologie și digitalizare, oferind diverse oportunități de finanțare prin programe și fonduri specifice.

1. Programul Horizon Europe

Horizon Europe este principalul program de cercetare și inovare al UE, cu un buget uriaș de aproximativ 95,5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Programul are mai multe piloni, dintre care unul este dedicat digitalizării și inovării tehnologice. Acesta sprijină proiectele care vizează dezvoltarea de tehnologii emergente, inteligență artificială, internetul obiectelor (IoT) și alte soluții IT avansate.

Puncte cheie:

 • Se adresează în special universităților, centrelor de cercetare și companiilor.
 • Proiectele trebuie să aibă un impact semnificativ la nivel european.
 • Finanțare nerambursabilă pentru cercetare și dezvoltare tehnologică.

2. Digital Europe Programme

Digital Europe este un program dedicat în întregime digitalizării, cu un buget de 7,5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Acesta se concentrează pe implementarea de tehnologii digitale în toate sectoarele economiei și societății.

Puncte cheie:

 • Sprijină proiectele de infrastructură digitală, cloud computing, AI și securitate cibernetică.
 • Încurajează colaborarea între entități publice și private.
 • Are cinci obiective principale: supercomputing, AI, securitate cibernetică, competențe digitale avansate și implementarea tehnologiilor digitale în economie și societate.

3. Connecting Europe Facility (CEF)

CEF este un alt program european care sprijină dezvoltarea de rețele și infrastructuri digitale, cu un buget de 33,71 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Acesta are o componentă digitală dedicată infrastructurilor digitale transfrontaliere.

Puncte cheie:

 • Finanțare pentru proiecte de rețele de bandă largă de mare capacitate, platforme de servicii digitale și infrastructuri de date.
 • Promovează conectivitatea transfrontalieră și interoperabilitatea între statele membre.
 • Sprijină inițiativele care contribuie la piața unică digitală a UE.

4. European Regional Development Fund (ERDF)

ERDF este un fond structural și de investiții al UE care sprijină dezvoltarea regională, inclusiv prin proiecte de digitalizare. În perioada 2021-2027, o parte semnificativă a bugetului ERDF este alocată digitalizării întreprinderilor și administrațiilor publice.

Puncte cheie:

 • Finanțare pentru IMM-uri care doresc să adopte tehnologii digitale.
 • Sprijină modernizarea administrațiilor publice prin implementarea soluțiilor IT.
 • Proiectele sunt gestionate la nivel regional, în funcție de prioritățile locale.

5. InvestEU

InvestEU este un program de finanțare care îmbină diverse fonduri europene într-un singur instrument de investiții, cu un buget de 26,2 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Programul sprijină investițiile strategice, inclusiv în digitalizare și inovare tehnologică.

Puncte cheie:

 • Oferă garanții pentru împrumuturi și alte instrumente financiare pentru proiecte de digitalizare.
 • Sprijină atât companiile mari, cât și IMM-urile și start-up-urile.
 • Încurajează parteneriatele public-private și investițiile private în sectorul digital.

6. European Innovation Council (EIC)

EIC face parte din Horizon Europe și este dedicat susținerii inovatorilor de top și antreprenorilor care dezvoltă tehnologii de vârf. Programul are diverse scheme de finanțare, inclusiv granturi și investiții de capital.

Puncte cheie:

 • Se adresează start-up-urilor și IMM-urilor inovatoare.
 • Oferă finanțare pentru dezvoltarea și comercializarea tehnologiilor disruptive.
 • Include și un accelerator care sprijină creșterea rapidă a companiilor.

Concluzie

Uniunea Europeană oferă o gamă largă de finanțări pentru proiectele de digitalizare și dezvoltare IT. Alegerea programului potrivit depinde de specificul proiectului, de dimensiunea și tipul organizației solicitante și de obiectivele urmărite. Este esențial să se studieze criteriile de eligibilitate și să se pregătească propuneri solide pentru a beneficia de aceste oportunități.

Sper că aceste informații îți sunt de ajutor și că vei găsi programul potrivit pentru proiectul tău! Dacă ai nevoie de detalii suplimentare despre vreunul dintre programe sau despre cum să aplici, nu ezita să întrebi.

Posted on Leave a comment

De ce anumite industrii adoptă AI mai rapid decât altele? Care sunt cauzele si combinațiile de factori?

Anumite industrii adoptă AI mai rapid decât altele din cauza unei combinații de factori, inclusiv potențialul semnificativ de creare de valoare, natura industriei, disponibilitatea datelor și nivelul infrastructurii tehnologice deja existente. Iată câteva motive cheie pentru care anumite industrii adoptă AI mai repede:

1. Potențial mare de creare a valorii

Industriile cu potențial semnificativ de economisire a costurilor, îmbunătățire a eficienței sau creștere a veniturilor sunt mai predispuse să investească în tehnologii AI. De exemplu:

 • Sănătate: AI poate îmbunătăți diagnosticarea, personaliza planurile de tratament și eficientiza procesele administrative, conducând la rezultate mai bune pentru pacienți și costuri reduse​.
 • Finanțe: Algoritmii AI pot îmbunătăți detectarea fraudei, automatiza tranzacționarea și oferi sfaturi financiare personalizate, având un impact semnificativ asupra profitabilității și satisfacției clienților​.

2. Disponibilitatea și calitatea datelor

Sistemele AI necesită volume mari de date de calitate pentru a învăța și a face predicții precise. Industriile care generează în mod natural cantități mari de date sunt mai bine poziționate pentru a valorifica AI:

 • Retail: Cu date provenite din tranzacții, interacțiuni cu clienții și gestionarea stocurilor, companiile de retail pot utiliza AI pentru marketing personalizat, prognozarea cererii și optimizarea inventarului​.
 • Telecomunicații: Industria colectează date extinse din utilizarea rețelelor, interacțiunile cu serviciul pentru clienți și performanța dispozitivelor, care pot fi analizate pentru a îmbunătăți fiabilitatea rețelei și experiența clienților​.

3. Infrastructura tehnologică existentă

Industriile cu infrastructură tehnologică avansată și o cultură a inovării sunt mai predispuse să adopte AI:

 • Industria tehnologică: Companii precum Google, Microsoft și Amazon nu sunt doar primii adoptatori ai AI, ci și pionieri în dezvoltarea acesteia. Ele au infrastructura și expertiza necesară pentru a implementa și scala rapid soluțiile AI​.
 • Automotive: Industria a investit masiv în automatizare și robotică pentru procesele de fabricație. Tranziția către AI pentru dezvoltarea vehiculelor autonome și îmbunătățirea logisticii lanțului de aprovizionare este o progresie naturală​.

4. Mediul de reglementare

Un mediu de reglementare favorabil poate accelera adoptarea AI, în timp ce reglementările stricte o pot încetini:

 • Sănătate: Deși există reglementări stricte privind datele pacienților, organismele de reglementare sunt din ce în ce mai susținute față de inovațiile AI care pot îmbunătăți îngrijirea pacienților și reduce costurile, facilitând adoptarea rapidă.
 • Finanțe: Cadrele de reglementare evoluează pentru a acomoda inovațiile bazate pe AI, cum ar fi robo-consilierii și sistemele automate de detectare a fraudei, făcând mai ușoară adoptarea acestor tehnologii de către instituțiile financiare​.

5. Presiunea competitivă

Industriile cu concurență intensă sunt adesea primii adoptatori ai AI pentru a obține un avantaj competitiv:

 • E-commerce: Companii precum Amazon și Alibaba utilizează AI pe scară largă pentru recomandări personalizate, prețuri dinamice și optimizarea lanțului de aprovizionare pentru a rămâne în fruntea concurenței​.
 • Producție: Cu concurență globală, producătorii adoptă AI pentru întreținere predictivă, controlul calității și optimizarea proceselor pentru a îmbunătăți eficiența și a reduce costurile​.

6. Dinamica forței de muncă

Industriile care se confruntă cu penurii de forță de muncă sau cu costuri mari ale forței de muncă pot recurge la AI pentru a umple golurile sau pentru a reduce cheltuielile:

 • Agricultură: Tehnologiile de automatizare și agricultura de precizie bazate pe AI ajută la abordarea penuriei de forță de muncă și la creșterea randamentelor culturilor​.
 • Logistică și lanț de aprovizionare: Industria utilizează AI pentru a optimiza rutele, a gestiona inventarele și a automatiza operațiunile din depozite, abordând penuriile de forță de muncă și îmbunătățind eficiența​.

Concluzie

Rata de adoptare a AI în diferite industrii este influențată de potențialul de creare a valorii, disponibilitatea datelor, infrastructura tehnologică existentă, mediul de reglementare, presiunea competitivă și dinamica forței de muncă. Identificarea timpurie a oportunităților în aceste contexte poate oferi avantaje semnificative, făcând crucială pentru industrii înțelegerea și valorificarea potențialului transformator al AI.

Posted on Leave a comment

Tokenizarea Activelor din Lumea Reală (RWA): O Transformare Digitală Revoluționară

Introducere

Tokenizarea activelor din lumea reală (Real World Assets – RWA) reprezintă un concept inovator care transformă activele fizice și tangibile în versiuni digitale care pot fi tranzacționate pe blockchain. Acest proces oferă oportunități de democratizare a investițiilor, lichiditate crescută și transparență îmbunătățită. În acest articol, vom explora ce înseamnă tokenizarea RWA, cum funcționează și care sunt principalele sale aplicații și beneficii.


Ce Este Tokenizarea RWA?

Tokenizarea RWA implică convertirea drepturilor de proprietate asupra activelor fizice în jetoane digitale (tokenuri) care sunt emise pe un blockchain. Aceste tokenuri reprezintă o parte sau întregul activ și pot fi tranzacționate la fel de ușor ca orice alt activ digital.

Exemple de Active Tokenizabile:
 • Imobiliare: Proprietăți rezidențiale, comerciale și terenuri.
 • Artă și Colecții: Picturi, sculpturi, obiecte de artă și colecții rare.
 • Materii Prime: Aur, argint, petrol și alte resurse naturale.
 • Vehicule: Mașini de lux, yacht-uri și avioane.
 • Creanțe Financiare: Împrumuturi, obligațiuni și alte instrumente financiare.

Cum Funcționează Tokenizarea?

1. Identificarea Activului

Primul pas în procesul de tokenizare este identificarea activului care urmează să fie tokenizat și evaluarea valorii acestuia.

2. Structurarea Tokenului

Se decide cum va fi structurat tokenul și ce drepturi vor fi asociate cu deținerea acestuia (de exemplu, drepturi de vot, drepturi de proprietate, dividende).

3. Emiterea Tokenului

Un token este creat și emis pe un blockchain printr-un contract inteligent. Contractul inteligent definește regulile și condițiile pentru deținerea și tranzacționarea tokenului.

4. Distribuția Tokenului

Tokenurile sunt distribuite investitorilor prin intermediul unei oferte inițiale (Initial Token Offering – ITO) sau prin alte mijloace de distribuție.

5. Tranzacționarea Tokenului

Odată emise, tokenurile pot fi tranzacționate pe piețele secundare, oferind lichiditate și acces facil la investiții pentru o gamă largă de investitori.


Beneficiile Tokenizării RWA

1. Lichiditate Crescută

Tokenizarea permite tranzacționarea facilă a activelor care, în mod tradițional, sunt ilichide. De exemplu, un investitor poate vinde o parte dintr-o proprietate imobiliară tokenizată pe o piață secundară, fără a fi necesar să vândă întreaga proprietate.

2. Accesibilitate și Democratizare

Tokenizarea deschide oportunități de investiție pentru un public mai larg. Chiar și investitorii cu capital redus pot deține fracțiuni din active valoroase, cum ar fi opere de artă sau imobiliare de lux.

3. Transparență și Securitate

Blockchain-ul oferă un registru imuabil și transparent al tuturor tranzacțiilor, asigurând că proprietatea și transferurile de active sunt clar documentate și securizate împotriva fraudelor.

4. Eficiență Operațională

Eliminarea intermediarilor și automatizarea proceselor prin contracte inteligente reduc costurile și timpul necesar pentru tranzacții.


Aplicabilități ale Tokenizării RWA

Imobiliare

Unul dintre cele mai promițătoare domenii pentru tokenizare este piața imobiliară. Proprietățile pot fi tokenizate și vândute în fracțiuni mici, facilitând accesul investitorilor de toate dimensiunile și crescând lichiditatea pe piața imobiliară.

Artă și Colecții

Tokenizarea operelor de artă permite investitorilor să dețină o parte din capodopere fără a fi necesar să achiziționeze întregul obiect. Aceasta democratizează accesul la investițiile în artă și poate stimula valoarea pieței de artă.

Materii Prime

Materiile prime, cum ar fi aurul și petrolul, pot fi tokenizate pentru a facilita tranzacțiile și deținerile fracționale. Acest lucru poate oferi o alternativă mai lichidă și accesibilă la deținerea fizică a acestor resurse.

Instrumente Financiare

Tokenizarea obligațiunilor, împrumuturilor și altor instrumente financiare poate simplifica procesul de emisiune și tranzacționare, oferind transparență și reducând riscurile asociate cu piețele financiare tradiționale.


Provocări și Considerații

Reglementare

Reglementarea rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru tokenizarea RWA. Diferite jurisdicții au reglementări variate în ceea ce privește tokenurile și activele digitale, ceea ce poate complica procesul de conformitate.

Securitate

Deși blockchain-ul oferă securitate ridicată, riscurile de hacking și alte atacuri cibernetice nu pot fi ignorate. Este esențial ca platformele de tokenizare să implementeze măsuri de securitate robuste.

Adopție și Educație

Pentru ca tokenizarea RWA să atingă potențialul său maxim, este necesară o mai bună înțelegere și acceptare a acestei tehnologii de către investitori, companii și autorități.


Concluzie

Tokenizarea activelor din lumea reală reprezintă un pas semnificativ către digitalizarea completă a economiei globale. Prin oferirea unei modalități eficiente, sigure și accesibile de a investi în active tradiționale, tokenizarea RWA are potențialul de a revoluționa numeroase industrii. Cu toate acestea, pentru a atinge acest potențial, este necesară abordarea provocărilor legate de reglementare, securitate și educație.


LEW.RO: Informații și soluții tehnologice pentru un viitor digital!

Posted on Leave a comment

Blockchain: Tehnologia Revoluționară și Aplicabilitățile Sale Diverse

Blockchain, o tehnologie relativ nouă, a început să capete din ce în ce mai multă atenție datorită potențialului său de a transforma multiple industrii. De la criptomonede și tranzacții financiare până la gestionarea lanțurilor de aprovizionare și votul electronic, blockchain-ul promite să revoluționeze modul în care datele sunt stocate și gestionate. În acest articol detaliat, vom explora ce este blockchain-ul, cum funcționează și care sunt principalele sale utilizări.


Ce Este Blockchain?

Blockchain-ul este, în esență, un registru digital distribuit care înregistrează tranzacțiile într-un mod transparent și imuabil. Fiecare înregistrare sau “bloc” este conectat la blocul anterior, formând astfel un “lanț” de date (de unde și numele “blockchain”). Această tehnologie este descentralizată, ceea ce înseamnă că nu este controlată de nicio entitate centrală, ci este menținută de o rețea de calculatoare (numite noduri) care colaborează pentru a verifica și a înregistra tranzacțiile.

Cum Funcționează Blockchain-ul?

 1. Inițierea Tranzacției: Odată ce o tranzacție este inițiată, aceasta este transmisă rețelei de noduri.
 2. Verificarea Tranzacției: Nodurile verifică tranzacția pentru a se asigura că este validă. Acest proces implică verificarea semnăturilor digitale și a altor detalii relevante.
 3. Crearea Blocului: Odată ce tranzacția este verificată, aceasta este adăugată într-un bloc alături de alte tranzacții.
 4. Adăugarea Blocului la Lanț: Blocul este apoi adăugat la lanțul existent de blocuri într-o ordine cronologică. Fiecare bloc conține un hash criptografic al blocului anterior, asigurând integritatea și securitatea lanțului.
 5. Distribuția Registrului: Actualizările sunt distribuite tuturor nodurilor din rețea, asigurând că toate copiile registrului sunt identice.

Beneficiile Blockchain-ului

 • Transparență: Toate tranzacțiile sunt vizibile pentru toți participanții la rețea, ceea ce crește transparența.
 • Securitate: Hash-urile criptografice și structura distribuită fac ca blockchain-ul să fie extrem de dificil de compromis.
 • Imuabilitate: Odată ce un bloc este adăugat, acesta nu poate fi modificat sau șters, asigurând un registru imuabil.
 • Eficiență: Eliminarea intermediarilor reduce timpul și costurile asociate tranzacțiilor.

Use Cases ale Blockchain-ului

1. Criptomonede

Blockchain-ul a fost inițial dezvoltat ca baza pentru Bitcoin, prima criptomonedă. Criptomonedele utilizează blockchain-ul pentru a înregistra și verifica tranzacțiile, eliminând necesitatea unui intermediar centralizat, cum ar fi o bancă. Aceasta nu doar că face tranzacțiile mai rapide și mai ieftine, dar și mai sigure și mai transparente.

2. Contracte Inteligente (Smart Contracts)

Contractele inteligente sunt acorduri auto-executabile în care termenii contractului sunt direct scriși în cod. Blockchain-ul asigură că aceste contracte sunt executate în mod automat și fără intervenția terților atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Ethereum este un exemplu notabil de platformă care utilizează contracte inteligente pentru a permite dezvoltatorilor să creeze dApps (aplicații descentralizate).

3. Managementul Lanțului de Aprovizionare

Blockchain-ul poate transforma lanțurile de aprovizionare prin asigurarea unui registru imuabil și transparent al tuturor tranzacțiilor. Acest lucru permite urmărirea în timp real a produselor pe tot parcursul lor, de la producător la consumator, reducând riscurile de fraudă și contrafacere și îmbunătățind eficiența.

4. Votul Electronic

Tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a crea sisteme de vot electronice securizate și transparente. Aceasta ar putea elimina fraudele electorale și ar putea asigura că voturile sunt numărate corect și transparenți, sporind încrederea publicului în procesele electorale.

5. Proprietatea Intelectuală

Prin înregistrarea creațiilor digitale pe un blockchain, artiștii și creatorii de conținut își pot proteja mai eficient proprietatea intelectuală. Blockchain-ul poate asigura că drepturile de autor sunt respectate și că creatorii sunt compensați în mod corespunzător pentru munca lor.

6. Servicii Financiare

Blockchain-ul poate simplifica și securiza multe aspecte ale serviciilor financiare, cum ar fi plățile internaționale, decontările de valori mobiliare și creditarea peer-to-peer. Prin eliminarea intermediarilor, blockchain-ul poate reduce costurile și poate accelera procesele financiare.

7. Medicina și Asistența Medicală

În domeniul sănătății, blockchain-ul poate asigura un registru securizat și imuabil al dosarelor medicale ale pacienților. Acest lucru nu doar că îmbunătățește securitatea și confidențialitatea datelor, dar și facilitează schimbul de informații între diferiți furnizori de servicii medicale, îmbunătățind astfel îngrijirea pacienților.


Concluzie

Blockchain-ul este o tehnologie revoluționară care are potențialul de a transforma numeroase industrii prin asigurarea unui registru securizat, transparent și imuabil al tranzacțiilor. De la criptomonede și contracte inteligente la managementul lanțului de aprovizionare și votul electronic, aplicabilitățile blockchain-ului sunt vaste și variate. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, este probabil să vedem și mai multe inovații și aplicații care vor schimba modul în care trăim și lucrăm.

Posted on

Dangers of AI, Google chapter, Gemini extreme biases integrated into the source code

(0:00) Maybe you’ve heard of something called NVIDIA. (0:02) It sounds like a prescription drug or maybe an African country, but it’s actually a company (0:06) based in California that’s now worth more than all of China’s stock market. (0:11) It’s the size of Canada’s entire economy.

(0:14) Now, in a different era, obtaining this kind of growth meant making a massively popular(0:18) and instantly recognizable consumer-facing product like Windows 95 or Amazon.com or the(0:24) iPhone. (0:25) But NVIDIA’s growth didn’t come from making a computer or a popular website or anything (0:29) like that. (0:29) Instead, NVIDIA’s growth came from making artificial intelligence chips that power the (0:34) brains of computers and many popular websites.

(0:37) That’s why NVIDIA had a very good day on Wall Street on Wednesday. (0:41) Their business, artificial intelligence, is one of the fastest growing industries in the (0:45) history of humanity.(0:46) Every major corporation is rushing to implement AI in all of their products as quickly as possible.

(0:52) And so this week, it was Google’s turn. (0:54) And the results were so disastrous and so fraught with consequences for the future of this country (0:59) that no reasonable person can ignore them. (1:03) Gemini is Google’s name for an AI that you can download on your phone right now.

(1:08) It’s also integrated into all of Google’s web products, including Gmail and Google Search,(1:12) which are used by hundreds of millions of people and businesses every day. (1:16) And in this respect, Gemini is very different from existing AI products like ChatGPT or Bing’s (1:22) Image Creator. (1:23) Pretty much everybody uses a Google product in one way or another.

(1:27) If you have the Internet and you use the Internet, you use a Google product. (1:31) Either you’re using Google Search or Gmail or you have an Android phone or something (1:36) along those lines. (1:37) And that means two things.

(1:38) One, Google has access to a lot more information than those other AI platforms. (1:43) That’s a built-in advantage. (1:44) And two, whatever Google is doing with AI has significant implications for everybody (1:49) on the planet.

(1:51) This is not a one-off experiment in some tech mogul’s basement. (1:54) This is an established company making established products that it’s now implementing in its (2:00) own AI at scale. (2:03) Google has been hyping Gemini for months.

(2:06) They have a bunch of promotional videos about how they’re going to revolutionize artificial(2:09) intelligence. (2:10) Wall Street Journal has done multiple interviews with Google executives in which these executives (2:14) insist that everybody at the company, including Google’s co-founder, is deeply invested in (2:18) making this product as good as it could possibly be. (2:22) Then a couple of days ago, Gemini launched.

(2:24) And very quickly it became clear that, among some other issues, Gemini essentially does(2:29) not recognize the existence of white people, which is kind of concerning for what is destined (2:35) to be what probably already is the most powerful AI on the planet. (2:40) Now even in historical context, it is practically impossible to get this product to serve up (2:45) an image of somebody with white skin. (2:48) And that’s not an exaggeration.

(2:50) So here, for example, is how Gemini responded the other day when Frank Fleming, who’s a(2:54) writer for the Ben Key children’s shows, asked Gemini to create an image of a pope. (3:00) Now you would think that, you know, that would generate maybe an image of a white guy or (3:05) two, if you have even a passing knowledge of what popes have looked like over the years, (3:08) over the centuries, over the millennia. (3:10) And just spoiler on that, they have all been white.

(3:14) But that’s not what Google’s AI product apparently thinks. (3:17) This is the image that it produced. (3:19) And you can see it there.

(3:20) It looks like, you know, they’ve got two popes and one of them is M Night Shyamalan and the (3:24) other one is Forrest Whitaker. (3:26) So it’s almost as if the AI has some sort of code saying, whatever you do, don’t display (3:33) a white person, considering there has never been a pope that has looked anything like (3:38) either of those two ever in 2000 years. (3:42) So is that what they’ve built into this code? (3:45) Have they built into this very powerful AI that it has to ignore the fact that white (3:51) people exist? (3:52) Well, it’s really the only way to explain what we’re seeing here.

(3:56) And Frank, who previously worked as a software engineer, seemed to key in on this. (3:59) So the whole situation quickly became something of a game for him as he tried his hardest to(4:03) get Gemini to produce any image of a white guy. (4:08) I mean, even just like one image.

(4:10) Can you give us a white guy? (4:11) So, for example, he asked Gemini to produce an image of a Viking. (4:15) OK, now this is a group of people who historically were not necessarily known for their commitment (4:21) to diversity, equity and inclusion. (4:23) But here’s what Gemini produced and you can see it here.

(4:26) We’ve got a black Viking, a black female Viking. (4:30) We’ve got it looks like an Asian, an Asian Viking. (4:34) And then I don’t know, maybe that’s the rock down there.

(4:38) That’s that’s that’s the care of his character from Moana, I think. (4:43) Again, literally, a Viking has never looked like any of that. (4:46) That’s that’s not what any Viking ever looked like ever in history.

(4:49) But that’s what they produced. (4:51) This went on for a while. (4:52) And Frank and other Gemini users took turns trying their hardest to get Gemini to produce (4:56) an image of a white guy.

(4:58) Peachy Keenan, for example, tried to get Gemini to generate an image of the founders of Fairchild (5:03) Semiconductor. (5:03) The A.I. flatly refused that request, saying that it violated policy restrictions, presumably (5:09) because white guys founded Fairchild Semiconductor. (5:12) And for other prompts like requests to draw the founding fathers or a bunch of British (5:16) men, Gemini simply generated images of black people, even made sure that its images of (5:22) Nazis contained a diverse, non-white group of people.

(5:27) Now, after thousands of images like this began circulating, a guy working on the Gemini team (5:33) at Google put out a meaningless statement. (5:35) He said, in essence, that they’re aware of issues with Gemini misrepresenting historical (5:41) figures. (5:42) But then he doubled down on the need for D.E.I. and artificial intelligence so that everybody (5:47) feels seen or valued or whatever.

(5:50) And of course, the way to make everyone feel seen is to pretend that an entire race of people (5:55) don’t exist. (5:56) To make sure that they are not seen at all is how you make everybody feel seen. (6:00) At no point did any Google representative explain why their A.I. does not recognize the existence (6:07) of white people or why it goes to extreme lengths to exclude white people from history.

(6:12) There was no accounting to this, even though there has to be an explanation. (6:15) And it’s probably a pretty simple explanation, like this doesn’t happen by accident. (6:18) You obviously put a line of code into this thing to come up with this result.

(6:23) And so why did you do that? (6:25) They wouldn’t explain it. (6:26) So I went looking for an explanation. (6:27) I came across a woman named Jen Gani, who bills herself on her LinkedIn as the founder (6:34) of Google’s global responsible A.I. operations and governance team.

(6:38) In that capacity, Gani says that she ensured Google met its A.I. principles, our company’s(6:43) ethical charter for the development and deployment of fair, inclusive and ethical advanced technologies. (6:48) She says that she took a, quote, principled, risk-based, inclusive approach when conducting (6:52) ethical algorithmic impact assessments of products prior to launch to ensure that they (6:58) didn’t cause unintended or harmful consequences to the billions of Google’s users. (7:03) And apparently, you know, a harmful consequence would be showing an image of a white Viking.

(7:09) That might be very harmful to somebody. (7:11) And so we got to make sure that we don’t let that happen. (7:13) Now currently, Gani says that she’s an A.I. ethics and compliance advisor at Google.

(7:19) Now, what Gani doesn’t mention on her LinkedIn is that her goal for a long time has been(7:23) to treat white people differently based on their skin color. (7:27) That’s what she wants her A.I. to do. (7:28) It’s what she it’s what she does also.

(7:31) Three years ago, Gani delivered a keynote address at an A.I. (7:34) conference in which she admitted all of this. (7:36) After introducing herself with her pronouns, which, by the way, are she, her, in case (7:40) you’re wondering, Gani explains what her philosophy on A.I. (7:44) is. And here’s what she says.

(7:46) Watch. (7:47) We do work together day to day to try and advance the technology and understanding around (7:52) responsible A.I. (7:54) But today, I won’t be speaking as much from the Google perspective, but from my own experience, (8:00) I have worked at Google for over 14 years. (8:02) I’ve led about six different teams, mostly in the user research, the user experience area, (8:08) and now in the ethical user impact area.

(8:11) So I’ll be sharing some of my learnings from across that time, but also some of my failures(8:16) and challenges. (8:17) I think it’s OK to talk about things that you’ve made mistakes in because we will make (8:21) mistakes. (8:22) When we’re trying to be good allies, when we’re trying to be anti-racist, we will make (8:26) mistakes.

(8:27) The point is, though, to keep trying to keep educating yourself and getting better day (8:33) to day. (8:33) It’s about constant learning. (8:36) It’s OK to talk about the things you’ve made mistakes in, says Jen Gani.

(8:41) When we’re trying to be good allies, when we’re trying to be anti-racist, we will make (8:45) mistakes. (8:46) Well, in retrospect, after the launch of Gemini, that would turn out to be kind of a massive (8:51) understatement. (8:53) But the kind of mistakes that Jen Gani is talking about in this keynote aren’t mistakes like (8:57) eliminating all white people from Google’s AI, which seems like a pretty big mistake, (9:01) even though, again, not really a mistake.

(9:02) It’s obviously deliberate. (9:03) Instead, she’s talking about failing to live up to the racist ideals of DEI, which apparently (9:08) means treating non-white employees differently. (9:11) Watch.

(9:41) Right away when I first became a manager. (9:44) I made some stupid assumptions about the fact that I built a diverse team, that then they’d (9:48) simply feel welcome and will feel supported. (9:51) I treated every member of my team the same and expected that that would lead to equally (9:56) good outcomes for everyone.

(9:58) That was not true. (9:59) I got some feedback that a couple of members of my team didn’t feel they belonged because (10:03) there was no one who looked like them in the broader org or our management team. (10:07) It was a wake up call for me.

(10:09) First, I shouldn’t have had to wait to be told what was missing. (10:12) It was on me to ensure I was building an environment that made people feel they belong. (10:17) It’s a myth that you’re not unfair if you treat everyone the same.

(10:21) There are groups that have been marginalized and excluded because of historic systems and (10:25) structures that were intentionally designed to favor one group over another. (10:29) So you need to account for that and mitigate against it. (10:32) Second, it challenged me to identify mentoring and sponsorship opportunities for my team (10:36) with people who looked more like them and were in senior positions across the company.

(10:42) Yeah, of course, the irony here is that this woman, Jen, sounds like she’s Scottish or (10:46) Irish or whatever. (10:48) Irish, I’m going to assume. (10:49) But the funny thing is that if you were to ask Google’s AI for an image of an Irish person, (10:54) it would not produce any image that looks anything like her.

(10:57) It would give you a bunch of images of Cardi B and Sexy Red or something. (11:02) Sexy Red does have red hair, so maybe she is Irish. (11:04) This is the head of ethics of Google AI, a senior manager, saying that it’s a bad idea (11:09) to treat everyone the same, regardless of the color of their skin.

(11:11) She is explicitly rejecting this basic principle of morality. (11:15) And instead, she says that she learned that she has to treat certain groups differently (11:18) because of historic systems and structures. (11:20) And therefore, she says those demographic groups are entitled to unique treatment and (11:24) mentorship opportunities.

(11:26) Now, later in this address, she goes on to explain what equity means in her view. (11:30) This is where the things really get hilarious to the extent that you can laugh at someone (11:35) this low IQ and also, frankly, evil. (11:38) Watch.

(11:40) Allyship involves the active steps to support and amplify the voice of members of marginalized (11:45) groups in ways that they cannot do alone. (11:48) In the workplace, this can involve many things from being an active mentor or sponsor to those (11:53) from historically marginalized communities to managers of managers setting specific goals (11:58) and hiring and growth for their teams to ensure fairness and equity of opportunity and outcomes (12:03) for underrepresented populations. (12:06) However, back to the point about language being very important, using the title of ally (12:12) can also come across as othering.

(12:14) So I always state both the groups I’m a member of and support, as well as those that I’m(12:19) a member of, more of a mentor and a sponsor of, to ensure that it doesn’t look like that(12:25) I’m othering others. (12:26) So, for example, I would say I’m an ally of women, black people, LGBTQ. (12:32) I want to say I’m a champion advocate of all of these groups, not that I’m outside or exclusionary (12:37) of them.

(12:39) Again, it’s worth emphasizing, these are the people that are behind the AI systems that(12:44) are going to be and really already are ruling the world. (12:48) But I want to repeat what she said, because it’s hard to believe when this is said out (12:51) loud. (12:52) So just to repeat, she says, using the title of ally can come across as othering.

(12:56) So I always state both the groups I’m a member of and support, as well as the ones I’m more (13:00) of a mentor and sponsor of, to ensure that it doesn’t look like I’m othering others.(13:05) Yeah, you don’t want to other the others. (13:08) This is the brain trust at Google behind an AI that has access to all of our data.

(13:12) She’s incapable of speaking without using an endless stream of vapid DEI cliches that(13:16) you’ve heard a million times. (13:17) This supposedly is an original enterprise, artificial intelligence, and it’s being overseen (13:21) by maybe the least original, least intelligent woman that Google possibly could have found. (13:27) On top of everything else, the wacky left-wing stuff, you’re dealing with the most unimpressive (13:32) people that you could imagine that are in charge of this just technology that is incomprehensible.

(13:41) And this is the kind of person who doesn’t want to other others, which seems a bit contradictory. (13:46) If someone is an other, then how do you not other them, given that they are an other? (13:53) And by the way, just so you know, the word other, if you check the dictionary,(13:55) just means a person or thing that is distinct from another person or thing. (14:01) So if somebody is an other, it just means that they’re not you is all.

(14:05) So if you’re recognizing that they’re another, if you’re making them an other, (14:08) you’re just recognizing them as a distinct entity from yourself. (14:12) So not othering them means that you are not recognizing them as a distinct human entity. (14:18) It means that, I suppose, we have to pretend that all people are indistinct blobs, (14:23) all lumped together into this great ambiguous blob that we call humanity.

(14:29) I know this makes any sense, but she has made it very clear that this DEI word salad is the(14:34) guiding philosophy behind Google’s new AI. There’s no firewall between her and the product. (14:40) Watch.

(14:41) What does responsible and representative AI mean? (14:44) I’ve talked about my team, but that’s only one definition. (14:47) So for us, it means taking deliberate steps to ensure that the advanced technologies that (14:52) we develop and deploy lead to a positive impact on individuals and society more broadly. (14:57) It means that our AI is built with and for everyone.

(15:02) We can’t just assume noble goals and good intent to prevent or solve ethical issues. (15:07) Instead, we need to deliberately build teams and build structures that hold us (15:12) accountable to more ethical outcomes, which for us, the ethical outcomes in Google will (15:17) be defined as our AI principles, which I discussed earlier. (15:20) It’s easy to point and laugh at imbeciles like this and the products that Google has created.

(15:25) On some level, it’s genuinely hilarious that an AI product can be so useless that it can’t(15:30) generate images of white people, even white historical figures. (15:33) It’s also amusing in a way that Gemini is so unsubtle and ham-fisted that it (15:38) straight up refuses to answer questions about, for example, (15:41) atrocities committed by communist governments. (15:43) Or someone else asked about the Zoom exploits of CNN commentator Jeffrey Toobin (15:48) wouldn’t want to answer that question.

(15:50) But the truth remains that the people behind Gemini have extraordinary power. (15:53) I mean, this debacle makes it very clear that the AI algorithms underlying products that (15:59) millions of people actually use like Google are completely unreliable and worse. (16:04) In fact, they’re deliberately lying to us.

(16:06) They’re downranking unapproved viewpoints and disfavored racial groups. (16:10) And they’re promoting the laziest possible brand of neo-Marxist ideology at every opportunity. (16:16) And they’re doing it also to influence the next presidential election, by the way.

(16:20) You might remember that after Donald Trump won in 2016, Breitbart posted leaked footage(16:24) of Google executives grieving during an all hands meeting. (16:29) Let’s watch that again.(16:30) I certainly find this election deeply offensive and I know many of you do too.

(16:37) It did feel like a ton of bricks dropped on my chest. (16:40) What we all need right now is a hug. (16:41) Can I move to Canada? (16:45) Is there anything positive you see from this election result? (16:51) Oh, boy, that’s that’s a really tough one right now.

(16:55) Now, in other parts of the video, they go on to say that (16:58) the election is the result of the people and voting and that they accept the results. (17:03) But Google issued a statement saying the video saying nothing was said at that meeting or any (17:09) other meeting to suggest that any political bias ever influences the way we build or (17:13) operate our products. To the contrary, our products are built for everyone.

(17:18) Sure it is. (17:20) I find this election deeply offensive. (17:22) We all need a hug.

(17:23) We’re told it was at this moment that Google decided that downranking (17:27) conservative websites wasn’t enough in order to really influence elections. (17:30) They decided that they needed to develop an AI that will force feed (17:34) DEI and anti white racism on everyone at every opportunity. (17:38) Their only mistake, which is the same mistake they made in that video back in 2016, (17:41) is that they were too obvious about their intentions.

(17:44) And now everybody knows exactly where Google stands. (17:47) We have a pretty good idea what our future AI driven dystopia (17:51) will look like or already does look like.

Posted on

Polkadot: A Web3 Innovation for Interoperable Blockchains

Polkadot is a next-generation blockchain platform that aims to address the limitations of existing blockchains, particularly in terms of scalability and interoperability. It envisions a decentralized network of blockchains that can seamlessly communicate and exchange data, enabling a more interconnected and unified Web3 ecosystem.

Core Principles and Architecture

The Polkadot architecture consists of three primary layers:

 1. Relay Chain: The heart of the Polkadot network, the relay chain is responsible for relaying transactions, ensuring network security, and maintaining consensus among the parallel blockchains.

 2. Parachains: Individual blockchains that connect to the relay chain and benefit from its security and shared infrastructure. Parachains can be specialized for various purposes, such as DeFi applications, IoT networks, or supply chain management.

 3. Bridges: Mechanisms that connect Polkadot to external blockchains, allowing seamless transfer of data and assets between different blockchain ecosystems.

Unique Features and Benefits

Polkadot stands out for its unique features and benefits:

 1. Interoperability: Polkadot’s cross-chain communication protocol, known as XCM, enables seamless data and asset transfers between parachains and external blockchains. This interoperability fosters innovation and collaboration across different blockchain projects.

 2. Scalability: Polkadot’s unique architecture allows for parallel processing of transactions, enabling the network to handle significantly higher throughput than traditional blockchains. This scalability makes it a suitable platform for large-scale applications.

 3. Security: The relay chain employs a robust consensus mechanism, GRANDPA, which ensures that all parachains are synchronized and follow the same state. This robust security model protects the network from malicious attacks.

 4. Customizable Parachains: Developers can build customized parachains tailored to specific needs, fostering innovation and flexibility within the Polkadot ecosystem.

Applications and Impact

Polkadot’s potential applications extend across various domains:

 1. Decentralized Finance (DeFi): Polkadot’s interoperable and scalable infrastructure can support the development of advanced DeFi applications, such as cross-chain lending protocols and decentralized exchanges.

 2. Internet of Things (IoT): Polkadot’s ability to handle data securely and efficiently makes it well-suited for IoT applications, enabling secure and transparent data exchange between connected devices.

 3. Supply Chain Management: Polkadot’s immutable and verifiable nature can enhance supply chain management by providing a secure and transparent record of transactions and assets.

 4. Identity and Access Management: Polkadot can support decentralized identity and access management solutions, enabling users to control and manage their personal data securely.

Conclusion

Polkadot represents a significant advancement in blockchain technology, addressing the limitations of existing blockchains and paving the way for a more interconnected and unified Web3 ecosystem. Its unique features, including interoperability, scalability, security, and customizability, make it a powerful platform for innovation and the development of decentralized applications. As Polkadot continues to evolve and attract developers and projects, its impact on the Web3 landscape is expected to grow significantly.

Posted on

10 countries have embraced cryptocurrencies and are fostering a thriving ecosystem for digital assets

 

 1. Switzerland: Known for its favorable regulatory environment, Switzerland has become a leader in the cryptocurrency space. The Swiss city of Zug, in particular, has earned the nickname “Crypto Valley” due to the high concentration of blockchain and crypto companies headquartered there.
 2. Estonia: This small Northern European country has embraced technology and innovation. Estonia’s progressive crypto regulations make it a hotspot for blockchain start-ups.
 3. Malta: Known as the “Blockchain Island,” Malta has attracted some of the industry’s biggest names, like Binance and OKEx, due to its friendly regulatory environment.
 4. Japan: Japan is among the most crypto-friendly nations in the world, with several businesses in cities like Tokyo accepting bitcoin for payments. It was the first country to regulate cryptocurrency trading.
 5. United States of America: The USA is among countries with the highest number of cryptocurrency adopters globally.
 6. Vietnam: Vietnam tops the list of countries that have adopted cryptocurrencies.
 7. Philippines: The Philippines has a high number of Bitcoin ATMs, Bitcoin wallets, and exchanges.
 8. Ukraine: Ukraine has a very high number of cryptocurrency users and businesses.
 9. India: India has a very high number of cryptocurrency users and businesses.
 10. Pakistan: Pakistan has a very high number of cryptocurrency users and businesses.

These countries typically have clear and supportive crypto regulations, low or non-existent capital gains tax and income tax on crypto transactions, a growing number of crypto companies and start-ups, access to Bitcoin-friendly banks and financial services, and accept Bitcoin (or any other cryptocurrency) as legal tender.

Posted on

Risks and threats of Central Bank Digital Currencies (CBDSs)

CBDCs, or central bank digital currencies, are a new form of money that some countries are considering to adopt. CBDCs are digital tokens that represent the national currency and are issued and controlled by the central bank. CBDCs are different from cryptocurrencies, which are decentralized and operate on a peer-to-peer network. CBDCs are also different from the existing digital money, such as bank deposits and electronic payments, which are intermediated by commercial banks and other financial institutions.

Bad actors could derail the use of CBDCs and affect the userbase in various ways, depending on their motives and capabilities. Here are some possible scenarios:

 • A hacker could exploit a vulnerability in the CBDC system or the digital wallets and steal, alter, or destroy the CBDCs of the users, causing financial losses, fraud, or identity theft.
 • A criminal could use CBDCs for illicit activities, such as money laundering, terrorism financing, or tax evasion, by using anonymous or pseudonymous accounts, mixing services, or cross-border transfers.
 • A terrorist could launch a cyberattack on the CBDC system or the critical infrastructure, such as the power grid, the internet, or the communication networks, and disrupt the CBDC service, causing panic, chaos, or social unrest.
 • A state actor could use CBDCs for geopolitical purposes, such as undermining the dominance of the US dollar, influencing the foreign exchange rates, or imposing sanctions or embargoes on other countries .
 • A rogue employee or a whistleblower could leak or expose the CBDC data or the CBDC system, revealing the personal and financial information of the users, the technical and operational details of the system, or the policy and regulatory decisions of the central bank.

Privacy

One of the main concerns about CBDCs is the impact on the privacy of the users. Unlike cash, which is anonymous and untraceable, CBDCs would enable the central bank and the government to monitor and record every transaction that the users make. This could create a digital trail of the users’ financial activities, preferences, and behaviors, which could be used for various purposes, such as taxation, law enforcement, surveillance, and social control. For example, the central bank could impose negative interest rates on CBDCs to encourage spending, or the government could restrict or freeze CBDCs for certain individuals or groups based on their political views or affiliations.

Moreover, CBDCs could also expose the users’ personal and financial data to third parties, such as private companies, hackers, or foreign adversaries. CBDCs would require the users to have a digital identity and a digital wallet, which could be vulnerable to data breaches, identity theft, fraud, and cyberattacks. For instance, a hacker could steal the users’ credentials and access their CBDCs, or a foreign adversary could launch a cyberattack on the CBDC system and disrupt the payments or manipulate the data.

Security

Another major challenge for CBDCs is the security of the system and the infrastructure. CBDCs would require a complex and sophisticated technology to operate, which could pose technical and operational risks. For example, the CBDC system could face malfunctions, errors, glitches, or downtime, which could affect the availability and reliability of the service. The CBDC system could also face scalability issues, such as congestion, latency, or capacity limits, which could affect the speed and efficiency of the transactions. The CBDC system could also face compatibility issues, such as interoperability, standardization, or integration, which could affect the usability and accessibility of the service.

Furthermore, CBDCs would require a robust and resilient defense against cyber threats, which could be constantly evolving and adapting. For example, the CBDC system could face attacks from hackers, criminals, terrorists, or state actors, who could try to compromise, sabotage, or destroy the system. The CBDC system could also face threats from quantum computing, which could potentially break the encryption and security protocols of the system. The CBDC system could also face threats from double-spending, which is the risk of spending the same CBDC twice, which could undermine the integrity and trustworthiness of the system.

Stability

A third category of risks and threats for CBDCs is the impact on the stability of the financial system and the economy. CBDCs could have significant implications for the monetary policy, the banking system, and the financial markets. For example, CBDCs could affect the transmission and effectiveness of the monetary policy, by changing the demand and supply of money, the interest rates, the inflation, and the exchange rates. CBDCs could also affect the profitability and viability of the banking system, by reducing the deposits and lending of the commercial banks, and increasing the competition and disintermediation of the financial intermediaries. CBDCs could also affect the liquidity and volatility of the financial markets, by creating new channels and instruments for the flows and shocks of the capital, and increasing the contagion and spillover effects of the crises.

Moreover, CBDCs could also pose social and political risks, by creating new inequalities and conflicts among the users and the stakeholders. For example, CBDCs could create a digital divide between the users who have access and skills to use CBDCs, and those who do not. CBDCs could also create a power imbalance between the central bank and the government, the central bank and the commercial banks, and the central bank and the foreign central banks, which could affect the independence and accountability of the central bank, and the sovereignty and cooperation of the countries.

Innovation

A fourth category of risks and threats for CBDCs is the impact on the innovation and development of the digital currency and the payment industry. CBDCs could have positive or negative effects on the innovation and competition of the existing and emerging players and technologies. For example, CBDCs could foster innovation and competition, by creating new opportunities and incentives for the improvement and diversification of the products and services, and by enhancing the interoperability and collaboration of the platforms and networks. CBDCs could also hinder innovation and competition, by creating barriers and disincentives for the entry and growth of the new entrants and challengers, and by crowding out or displacing the existing and alternative solutions .

Furthermore, CBDCs could also face legal and regulatory risks, by creating new challenges and uncertainties for the governance and oversight of the digital currency and the payment industry. For example, CBDCs could raise legal and regulatory issues, such as the definition and classification of CBDCs, the rights and obligations of the users and the providers, the jurisdiction and enforcement of the laws and rules, and the coordination and harmonization of the standards and frameworks. CBDCs could also face ethical and social issues, such as the fairness and transparency of the CBDC system, the consent and participation of the users and the stakeholders, the accountability and responsibility of the CBDC providers, and the trust and confidence of the public .

Conclusion

In conclusion, CBDCs are a novel and ambitious idea that could bring some benefits, but also some risks and threats, to the users and to the society. CBDCs could affect the privacy, security, stability, and innovation of the digital currency and the payment industry, in ways that are not fully understood or anticipated. Therefore, CBDCs require careful and comprehensive analysis and assessment, as well as prudent and cautious design and implementation, to ensure that they are safe, sound, and beneficial for all.

 

Posted on

13 comparații ale strategiilor de marketing online și offline, avantaje și dezavantaje, beneficii pentru afaceri

Strategiile de marketing online și offline au avantajele și dezavantajele lor, iar alegerea între ele depinde în mare măsură de obiectivele și publicul țintă al afacerii dvs.

Marketingul online este procesul de vânzare a produselor sau bunurilor prin canale online precum social media, reclame și e-mail. Avantajele includ costuri reduse, accesibilitate globală, și posibilitatea de a ajunge direct la profesioniștii din industrie și piață. Cu toate acestea, există riscul fraudei cu clicuri și dificultatea de a crea reclame eficiente.

Pe de altă parte, marketingul offline implică vânzarea de produse sau bunuri prin canale offline, cum ar fi reclame tipărite și telemarketing. Avantajele includ posibilitatea de a comanda exact ceea ce aveți nevoie și valoroase pentru promovarea unui program de loialitate. Dezavantajele includ consumul de timp și limitarea în audiența atinsă și accesibilitatea limitată.

Iată o comparație mai detaliată între cele două:

 1. Marketingul online se concentrează în general pe conținut, în timp ce marketingul offline se concentrează în general pe produs.
 2. Marketingul online include părți terțe precum media, conținutul web, căutarea e-mailului, social media. Marketingul offline include mass-media, centrul telefonic, telefonul.
 3. Marketingul online comunică clienților cu e-mailuri, chat, social media. Marketingul offline comunică cu clientul cu numărul lor de mobil și personal.
 4. Publicul țintă este întâlnit într-un singur loc în marketingul online, în timp ce în marketingul offline, publicul țintă este dispersat.
 5. Marketingul online este rentabil, în timp ce marketingul offline are costuri de marketing ridicate.
 6. Marketingul online ajută la atingerea directă a profesioniștilor din industrie și piață. Marketingul offline nu ajunge direct la profesioniștii din cauza unor bariere.
 7. Cumpărătorul potențial nu este vizibil în marketingul online. Este direct vizibil pentru cumpărătorul lor potențial în marketingul offline.
 8. Mai puține persoane de gestionat în marketingul online. Multe persoane de gestionat în marketingul offline.
 9. În marketingul online, puteți utiliza instrumente precum Google webmaster tools, AdWords information center și alte instrumente, pentru a verifica rata de vizualizare, rata de conversie și succesul general al publicității pe internet. În marketingul offline, este o sarcină provocatoare de a măsura succesul publicității tipărite, radio și televiziune, deoarece este incert dacă o audiență va face o achiziție sau nu.
 10. Utilizând tactici de marketing de conținut, conținutul dvs. poate ajunge la o audiență la nivel mondial. Acest lucru s-ar putea să nu fie posibil cu marketingul offline.
 11. În marketingul online, puteți vinde un produs în întreaga lume fără a deschide chiar magazine locale. Nu este nevoie să păstrați stocuri mari. Asigură expunere globală. Promoțiile offline au propriile lor limitări. Nu asigură niciodată expunerea maximă.
 12. Marketingul pe internet nu are constrângeri de timp. Clienții pot vizita site-ul dvs. în orice moment și pot achiziționa produsele sau serviciile dvs. Aici, puteți aștepta vânzări sau clienți doar odată ce magazinul dvs. este deschis.
 13. Marketingul online vă ajută să vă dezvoltați afacerea țintind un grup specific de clienți cu o ofertă specifică. De asemenea, puteți ținti un anumit grup de oameni pentru promoții. Este destul de provocator să implementați aceste tipuri de strategii în scenarii offline.