Posted on

Apel II: Cereri de finanțare pentru noi Incubatoare de Afaceri în Regiunea Centru

A fost lansat la nivel regional, al doilea apel de cereri de proiecte pentru incubatoare de afaceri în Regiunea Centru, având un buget disponibil de 7 milioane euro, finanțare nerambursabilă. Peste 40 de persoane, reprezentanți ai autorităților publice locale, dar și ai IMM, interesați în dezvoltarea de afaceri în viitoarele structuri destinate incubării de firme noi, au participat la evenimentul online organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Fondurile sunt alocate prin Prioritatea de Investiții 2.1B – Incubatoare de afaceri, din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici şi mijlocii.

În cadrul sesiunii de informare au fost prezentate condițiile de finanțare aplicabile în cadrul apelului, aspecte generale privind utilizarea aplicației MySMIS și regulile de identitate vizuală valabile pentru POR 2014-2020. De asemenea, pentru a discuta mai multe aspecte practice, reprezentanții a două incubatoare din Regiunea Centru au prezentat modul în care au implementat ei proiectele finanțate prin fondurile POR și perspectivele de dezvoltare, respectiv Incubcenter Tîrgu Mureș finanțat din primul apel al 2.1B al POR 2014 – 2020, și Centrul de Afaceri Harghita – Incubator de Afaceri pentru Start-up-uri, finanțat în perioada 2007-2013. Agenda evenimentului a inclus și alte proiecte de bune practici și oportunități de dezvoltare pe viitor prin servicii de sprijin pentru companii furnizate prin Enterprise Europe Network – rețea coordonată  de ADR Centru la nivel regional.

Investițiile pe care le susținem prin finanțare nerambursabilă, sunt destinate dezvoltării unor domenii de activitate economică care au perspective de finanțare și pe viitor, unde există și resurse umane cu potențial la nivel local, fiind astfel asigurate două premise de bază pentru menținerea lor pe termen lung. Scopul finanțării alocate prin POR 2014-2020 pornește de la o realitate și o necesitate pe care ne-a transmis-o mediul privat și administrativ: mulți tineri cu studii și inițiative nu sunt organizați în societăți și vor să-și deschidă o primă afacere, dar fie e prea scump, fie nu au cunoștințele necesare în domeniul administrativ sau juridic, că să aibă curaj să se aventureze. Acum, prin aceste noi centre, au șanse să-și transforme ideile în ceva concret, să se lanseze pe un drum ce poate fi de succes pe termen lung. Pe primul apel de proiecte avem deja în construire 7 centre de afaceri în Regiune, investiții care se realizează cu peste 19 milioane euro”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Condiții depunere cerere de finanțare:

Valoare minimă a unui proiect poate fi de 200.000 euro, iar maxim de 7 milioane euro. Fondurile pot fi solicitate de către fondatorii de incubator, ce pot fi reprezentați de autorități ale administrației publice locale; instituții sau consorții de instituții de învăţământ superior acreditate; institute, centre şi staţiuni de cercetare-dezvoltare; camere de comerţ; societăți comerciale sau cooperative; asociații și fundații; Patronate sau sindicate sau parteneriate între fondatori. Cererile de finanțare se pot depune în perioada 14 mai 2021, ora 12.00 – 14 iunie 2021, ora 12.00.

Fondurile se pot solicita pentru crearea unui incubator de afaceri sectorial destinat firmelor din următoarele sectoare economice: turism și ecoturism, textile și pielărie (și încălțăminte), lemn și mobilă, industrii creative, industria auto și componente, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, sănătate, energie și management de mediu, bioeconomie, bio-farmaceutică și biotehnologii, construcții, cercetare-dezvoltare. Finanțarea nerambursabilă acordată pe componenta de ajutor regional este de maxim 70% pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, 60% pentru întreprinderi mijlocii și 50% întreprinderi mari, respectiv maximum 90% din valoarea eligibilă a cheltuielilor finanțabile prin ajutor de minimis.